Π. Πολάκης: Προαναγγελία κατάργησης της Διαύγειας

Π. Πολάκης: Προαναγγελία κατάργησης της Διαύγειας

Την κατάργηση της Διαύγειας, όπου αναρτώνται όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης, προανήγγειλε ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα «κάστρο» για να μην μπει και φάει και κάποιος άλλος»

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο υπουργείο Υγείας ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το «συγκεκριμένο κάστρο» η κυβέρνηση θα το σπάσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Διαύγεια μάλλον είναι περιττή και ίσως θα έπρεπε να καταργηθεί.

Για του λόγου του αληθές ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε: «Ένας παλιός αυτοδιοικητικός, όταν είχα ασχοληθεί με το Δήμο Σφακίων μου (σ.σ. όπου κατ' ομολογίαν του- κρατούσε διπλά βιβλία) είχε πει το εξής: «Να σου πω ένα πράγμα Παυλή μου, μού λέει. Όλα αυτά που βλέπεις με τους νόμους, τις διαδικασίες, τις διαύγειες, τα διατάγματα, τις εγκρίσεις, τα δέκα επίπεδα και τα λοιπά, ξέρεις τι είναι; Έχουν φτιάξει ένα «κάστρο» υποτίθεται διαφάνειας, νομιμότητας, τιμιότητας, ελέγχου και τα λοιπά και εκεί μέσα τρώνε. Και το έχουν φτιάξει αυτό το «κάστρο» για να μην μπει και φάει και κάποιος άλλος».  Αυτό το «κάστρο» πρέπει να «σπάσουμε» και αυτή θα είναι και η συγκεκριμένη δουλειά την επόμενη τετραετία. Ευχαριστώ πολύ».

Νωρίτερα, επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι η σημερινή  παρέλαβε ένα κράτος βαθιά δυσκίνητο και δυσλειτουργικό κι αυτό γιατί το κράτος δομήθηκε στη λογική του πελατειακού κράτους και της διακίνησης μαύρου χρήματος. «Ναι, όντως, έχουμε παραλάβει ένα κράτος το οποίο είναι βαριά δυσκίνητο, βαριά γραφειοκρατικό και βαριά δυσλειτουργικό, γιατί έχει φτιαχτεί 70 χρόνια τώρα με δύο λογικές. Η πρώτη λογική είναι του πελατειακού κράτους και η δεύτερη λογική είναι της διακίνησης του μαύρου χρήματος. Με αυτές τις δύο λογικές συγκροτήθηκε. Η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση παράγει και συντηρεί τα εισοδήματα και τη μαύρη διανομή. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό το κράτος, είναι δεδομένο. Όχι για να φτιάξουμε αυτό που μας κατηγορείτε και λέτε διάφορα πράγματα, γιατί είστε οι πιο φανατικοί υπερασπιστές αυτού που υπάρχει σήμερα», είπε.