Ν. Κοτζιάς: Λύση εντός έτους με σύνθετη ονομασία - Π. Καμμένος: Εμπιστεύομαι τον υπουργό Εξωτερικών

Ν. Κοτζιάς: Λύση εντός έτους με σύνθετη ονομασία - Π. Καμμένος: Εμπιστεύομαι τον υπουργό Εξωτερικών

 

Εξουσιοδότηση για εν λευκώ διαπραγμάτευση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, έδωσε ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας το πρώτο βήμα για την «κυβίστηση», με την οποία πλέον αποδέχεται ονομασία και με τη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία».

Ο κ. Καμμένος, σε μια από τις συνηθισμένες πιρουέτες, επιχείρησε να διασώσει τα προσχήματα, καθώς μαζί με την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 -την οποία επικαλείτο μέχρι στιγμής και η οποία απέκλειε τη χρήση του όρου Μακεδονία- αποδέχθηκε και τη θέση του Βουκουρεστίου του 2008, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα επιδιώκει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη... βεβαιότητά του ότι ο κ. Κοτζιάς θα πετύχει την καλύτερη λύση, και ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ότι επιμένει στην αρχική του θέση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η θέση του 1992 έκανε λόγο για «ελληνικό όρο Μακεδονία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ονομασία «Μακεδονία» σε άλλη γλώσσα θα ήταν αποδεκτή!

Επίσης ο κ. Καμμένος σε ένα ακόμη δείγμα της κυβίστησης δήλωσε ότι η «λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου». Και παραπέμποντας ουσιαστικά σε μια νέα Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν έρθει η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για μια χρονιά που «θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και το εθνικό συμφέρον επιτάσσει ορθές και παραγωγικές λύσεις».

«Στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για λύση, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «πάντα είμαι αισιόδοξος εγώ».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Νίκο Κοτζιά, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση, λέγοντας ότι δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια.

«Υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος ''Μακεδονία'', όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ερωτηθείς, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Π. Καμμένος παρατήρησε λέγοντας ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ. Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».

 

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έκανε αναφορά στη σημερινή επέτειο ίδρυσης της ΕΡΕ. «Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση». 

Φωτογραφία Intime News