Ουγγαρία: Δε δεχόμαστε την κατανομή προσφύγων στη βάση εθνικών ποσοστώσεων

Ουγγαρία: Δε δεχόμαστε την κατανομή προσφύγων στη βάση εθνικών ποσοστώσεων

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεταναστευτική κρίση έχει αποτύχει και υπογράμμισε πως η Ουγγαρία δεν θα δεχθεί την κατανομή προσφύγων στη βάση εθνικών ποσοστώσεων.

«Οι Βρυξέλλες θέλουν να αφήσουν... θέλουν να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες στο έδαφος της ΕΕ... και στη συνέχεια να τους κατανείμουν με υποχρεωτικό τρόπο», δήλωσε ο Όρμπαν στο κοινοβούλιο.

«Αυτό είναι το διαχειριστικό σχέδιο των Βρυξελλών για την κρίση των Βρυξελλών... η ουγγρική κυβέρνηση δεν αποδέχεται το σχέδιο αυτό».

Ο Ορμπάν είπε πως η μεταναστευτική πίεση αναμένεται να αυξηθεί το 2016 και πως η Ευρώπη είναι «ανυπεράσπιστη και αδύναμη».

Στο μεταξύ, η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να συμπεριλάβει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία στην κατάλογο των «ασφαλών χωρών» που καταρτίζει, καθιστώντας έτσι πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου για τους πολίτες τους, τη μετανάστευση των οποίων προς την Ευρώπη θέλει να αποθαρρύνει η Βιέννη.

Η απόφαση, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο, θα αφορά επίσης τη Γεωργία, την Γκάνα και τη Μογγολία, και λήφθηκε έπειτα από «ενδελεχή εξέταση της κατάστασης» σε αυτές τις έξι χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Αν πρόκειται για οικονομικούς πρόσφυγες, πρέπει να δώσουμε ένα σήμα χωρίς ενδοιασμούς πως δεν υπάρχει προστασία για αυτούς στην Αυστρία», πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, που ανήκει στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Το να θεωρείται η χώρα καταγωγής του ως «ασφαλής χώρα καταγωγής» περιορίζει δραστικά την πιθανότητα το αίτημα για χορήγηση ασύλου ενός πολίτη από τις χώρες αυτές να γίνει δεκτό. Η Γερμανία είχε λάβει ένα παρόμοιο μέτρο για τις τρεις χώρες της βόρειας Αφρικής στα τέλη Ιανουαρίου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2015, λιγότεροι από 2.000 Αλγερινοί και Μαροκινοί υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Αυστρία, πολύ λιγότεροι από τους 55.000 Σύρους και Ιρακινούς υποψήφιους να αποκτήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα στη χώρα.

Η Αυστρία κατέγραψε συνολικά 90.000 αιτούντες άσυλο το 2015, έναν αριθμό που την καθιστά μια από τις κύριες χώρες υποδοχής, αναλογικά με τον πληθυσμό της, εν μέσω του χωρίς προηγούμενο μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη.

Από τότε η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος άλλαξε σελίδα στη γενναιόδωρη πολιτική ασύλου της και έθεσε όριο 37.500 αιτούντων άσυλο για το 2016. Η Βιέννη αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ένα καθημερινό ανώτατο όριο αιτούντων άσυλο που θα εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορά της με τη Σλοβενία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ