Ουδέν σχόλιον από τον Φρ. Σταϊνμάιερ για τα περί των αποζημιώσεων

Ουδέν σχόλιον από τον Φρ. Σταϊνμάιερ για τα περί των αποζημιώσεων

Καμία αναφορά δεν περιελάμβανε η ομιλία του Γερμανού προέδρου στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στα οποία αναφέρθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρετέθη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Φρ. Σταϊνμάιερ επέλεξε να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδος στην προσφυγική κρίση καθώς και σε άλλα θέματα όπως το σκοπιανό, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχολιασμό στο θέμα των αποζημιώσεων δεδομένου ότι μία ημέρα πριν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό για τη Γερμανία έχει κλείσει. Άλλωστε ο ίδιος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι ανάφερε ότι για τα όσα έγιναν την περίοδο της Κατοχής, η Γερμανία έχει αναλάβει την πολιτική και ηθική ευθύνη.

Ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία έδωσε στο σκοπιανό τονίζοντας ότι η Συμφωνία για το Ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, είναι ένα θαρραλέο και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δυο χωρών. 

Σχετικά με τα οικονομικά θέματα, σημείωσε ότι το τέλος του Προγράμματος του ESM αποτελεί ορόσημο και παραδέχθηκε ότι τα περασμένα χρόνια, τα βάρη και οι προκλήσεις για τον ελληνικό λαό υπήρξαν μεγάλα, και ότι από τους Έλληνες πολίτες ζητήθηκαν πολλά και πολλές φορές πάρα πολλά. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι Γερμανοί το έχουν αντιληφθεί και το αναγνωρίζουν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών θα έχουν αποτέλεσμα. 

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι η έκφραση όλων αυτών που μας συνδέουν και παραμένει η καλύτερη απάντηση στους εθνικούς εγωισμούς, στην πόλωση, στις διακρίσεις και στην διάσπαση». Επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία φαίνεται ότι τα ενστερνίζονται όλα αυτά, και δεν διέκοψαν τις σχέσεις τους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, αντίθετα τις εμβαθύνουν με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Κατέληξε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κρίσεις από κοινού και να οικοδομήσουμε μια νέα εμπιστοσύνη και μάλιστα το καταφέρνουμε αυτό, εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί, παρά την επώδυνη ιστορία μας, κάτι που κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι. Γι΄ αυτό εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη, καθώς και την ευγνωμοσύνη του γερμανικού λαού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ