Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 14:30

-A +A

Όλ. Γεροβασίλη: Διαπραγματευόμαστε με περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, 14:30
Όλ. Γεροβασίλη: Διαπραγματευόμαστε με περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν
-A +A

Κάθε συζήτηση για Grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Newpost, και τονίζει ότι η χώρα εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν τεθεί.

«Αναμφίβολα, βρισκόμαστε στην κορύφωση του πιο δύσκολου μέρους της εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιριού. Αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε συζήτηση για Grexit ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα τριετούς χρηματοδότησης και εφαρμόζει κανονικά τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού, επιτυγχάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τους στόχους», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως πως δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα.

«Η διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος συμβάλει στη διαμόρφωση μίας διπλής κρίσης: οικονομικής και ανθρωπιστικής. Σε αυτό το σημείο προκαλεί ανησυχία η συμπεριφορά ορισμένων ακραίων πολιτικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρά για εσωτερική κατανάλωση. Διότι μόνο ακραίες φωνές απαιτούν θωράκιση των συνόρων (δηλαδή πρακτικά την αυτοκατάργηση της Σένγκεν), μαζικές απελάσεις και αστυνομικά μέτρα απέναντι στα κύματα προσφύγων», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και υπογραμμίζει:

«Για μία ακόμη φορά παρατηρούμε ότι ανακύπτουν διαλυτικές τάσεις από υπερσυντηρητικές μειοψηφίες εντός της ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο της Ευρώπης. Η απάντηση σε αυτές τις φωνές είναι σαφώς πολιτική και όχι μόνο ελληνική. Απαιτείται η συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων και εντός της χώρας και εντός της Ένωσης, για την απομόνωση αυτών των ακραίων κύκλων. Η μάχη παραμένει ιδεολογική: η πρόοδος, ο ανθρωπισμός και ο ευρωπαϊσμός απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, τον εθνικισμό και τον απομονωτισμό».

Ο διάλογος

Αναφερόμενη στις πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει πως η κυβέρνηση αντί να μειώσει οριζόντια τις συντάξεις, προκειμένου να εξασφαλιστούν λίγοι ακόμη μήνες στο εξοντωμένο ασφαλιστικό σύστημα, έως τις επόμενες μειώσεις, προχώρησε σε ριζοσπαστικό ανασχεδιασμό του ασφαλιστικού σε βάθος δεκαετιών. Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι οι βασικές αρχές της μεταρρύθμισης διασφαλίζουν βιωσιμότητα, προστασία των συντάξεων, λειτουργική απλοποίηση του συστήματος και -το κυριότερο- μείωση των ανισοτήτων.

«Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα προς τους αγρότες για διάλογο, συστήθηκε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών και ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των επιστημονικών φορέων και των αγροτών για διάλογο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διεξαχθεί σε κενό, αλλά πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα και απορρέει από τη συμφωνία του Ιουνίου», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσθέτει ότι τροποποιήσεις, με βάση τις επιμέρους ανάγκες των επαγγελματικών ομάδων, χωρίς όμως αλλαγή του πνεύματος της μεταρρύθμισης, συζητούνται εδώ και εβδομάδες.

Όσον αφορά στις διαδηλώσεις, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι η Αριστερά τις αντιλαμβάνεται , ως μέρος του διαλόγου μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής εξουσίας. «Ο διάλογος οφείλει να γίνεται καλόπιστα και σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης, ώστε να είναι γόνιμος», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Αντί ουσιαστικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έντεκα διαδοχικές περικοπές κι ένα καταστροφικό για τα εξαντλημένα αποθεματικά PSI», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και προσθέτει ότι αντιθέτως, το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο προστατεύει τις συντάξεις, αλλά τις συνδέει με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. «Ειδικά για την περίπτωση των αγροτών, είναι η πρώτη φορά που εξισώνονται με όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους και δεν θα λαμβάνουν πια σύνταξη εν είδει επιδόματος», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και υπογραμμίζει ότι διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές μίνιμουμ αποδοχών για όλους τους ασφαλισμένους. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η αναδιανεμητική φιλοσοφία που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης ενισχύει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, σε αντίθεση με τα ως τώρα μπαλώματα και απορρυθμίσεις του συστήματος.

Η διαπραγμάτευση

Ερωτηθείσα για τη διαπραγμάτευση, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι «πρακτικά τώρα ξεκινά» και πολλά από τα όσα κυκλοφορούν στον Τύπο δεν είναι τίποτα περισσότερο από σεναριολογία, και δυστυχώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος. «Σε αυτήν την επίσης δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται μπροστά μας, η χώρα μας πηγαίνει με πολύ περισσότερα όπλα από ό,τι στο παρελθόν: η οικονομία βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερη θέση από τις προβλέψεις. Το 2015 η ύφεση ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ είναι βάσιμες οι προσδοκίες για ανάπτυξη μέσα στο 2016. Ταμειακά ξεπεράσαμε τους στόχους, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ φτάσαμε στην κορυφή, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση και είναι πολύ σημαντικά, ακριβώς διότι διαπραγματευόμαστε έχοντας επίγνωση της εξάντλησης της κοινωνίας», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το σενάριο των εκλογών

Για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει: «Τις εκλογές δεν τις αποκλείουμε μόνο εμείς, αλλά δεν τις θέλει ούτε η κοινωνία, ούτε καν η αντιπολίτευση. Διαθέτουμε πολύ φρέσκια λαϊκή εντολή, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού. Οι λαϊκή δυσαρέσκεια είναι λογική, ακριβώς διότι ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός της συμφωνίας, φέρνει τα δύσκολα μέτρα στους πρώτους αυτούς μήνες. Δυσαρέσκεια και κόπωση τις οποίες προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία».

Σημειώνει επίσης πως αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν από πολιτικούς κύκλους, ο οποίοι -όπως φαίνεται- δεν πολυσυμπαθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Καλώ λοιπόν, για μία ακόμη φορά, τους εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία, όταν έχουν τσαλακώσει επανειλημμένα στο παρελθόν τον όρο «Δημοκρατία»» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα