Οικονόμου: Πολιτικός αχταρμάς ΣΥΡΙΖΑ - Άσχετες οι καταγγελίες τους με την τροπολογία

Οικονόμου: Πολιτικός αχταρμάς ΣΥΡΙΖΑ - Άσχετες οι καταγγελίες τους με την τροπολογία

Απάντηση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορά τη διαφημιστική δραστηριότητα του Δημοσίου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έκανε λόγο για «πολιτικό αχταρμά» και «προκατασκευασμένες απαντήσεις» και επισήμανε ότι οι καταγγελίες τους είναι άσχετες με το περιεχόμενο της ρύθμισης, καλώντας τους παράλληλα να τη διαβάσουν προσεκτικά.

«Με τη γνωστή συνταγή των προκατασκευασμένων απαντήσεων και του πολιτικού αχταρμά μπερδεύουν διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας ότι αν ένα συμπέρασμα προκύπτει από την ανακοίνωση των βουλευτών -μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το αντικείμενο της τροπολογίας,

«Απόδειξη του ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν την σχετική τροπολογία αποτελούν τόσο το γεγονός ότι η ενημερωτική καμπάνια του 2020 δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με την τροπολογία όσο και το σημερινό ρεπορτάζ της «Αυγής» που περιγράφει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προβλέπει η τροπολογία», σημείωσε.

Κάλεσε δε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «όσο δύσκολο και αν τους είναι, να διαβάζουν το περιεχόμενο των ρυθμίσεων πριν να βγάζουν ανακοινώσεις» και τους ενημερώνει για να μην εκτίθενται περισσότερο, όπως αναφέρει, τα εξής:

- Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί τεχνική βελτίωση του ΠΔ 261/97 και δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το αντικείμενο της τρέχουσας εξεταστικής επιτροπής. Η κατάθεση της τροπολογίας τη συγκεκριμένη στιγμή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες τηλεοπτικής καμπάνιας, χωρίς τις καθυστερήσεις, τεχνικές ασάφειες και γραφειοκρατικά προβλήματα, για την επέκταση της εμβολιαστική κάλυψης του πληθυσμού και για την ενημέρωση σε σχέση με την αναμνηστική δόση. Για τους ίδιους λόγους ταχύτητας και επιπλέον διαφάνειας, η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές.

- Πιο συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές (υπουργεία) να πληρώνουν απευθείας τα ΜΜΕ για την προβολή /καταχώρηση του διαφημιστικού μηνύματος με βάση πάντοτε το δεσμευτικό σχέδιο (media plan) που έχει καταθέσει ο ανάδοχος που προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία με βάση το ν 4412/2016 και άρα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διακριτική ευχέρεια. Έτσι προκύπτουν τα ακόλουθα οφέλη:

(α) Αποφεύγεται οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων αφού σε διαφορετική περίπτωση εκείνος που θα έφτιαχνε το media plan θα πλήρωνε ταυτόχρονα και τα μέσα.

(β) Είναι ξεκάθαρο ότι για να πληρώσουν οι αναθέτουσες αρχές (υπουργεία) θα πρέπει εκείνος που κατάρτισε το media plan να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (εντολές, αποδεικτικά προβολής κτλ).

(γ) Με δεδομένο ότι τα χρήματα και τις πληρωμές θα τις διαχειρίζονται οι αναθέτουσες αρχές και όχι οι ανάδοχοι, περιορίζεται ουσιωδώς η πιθανότητα αδιαφανών συναλλαγών (επιστροφών κτλ) μεταξύ των ΜΜΕ που θα προβάλουν τα μηνύματα και των αναδόχων που καταρτίζουν το media plan.

(δ) Κατά κανόνα οι δαπάνες για την προβολή /καταχώρηση των μηνυμάτων στα ΜΜΕ είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το υπόλοιπο αντικείμενο διαφημιστικών υπηρεσιών του δημοσίου και εφόσον θα πληρώνονται απευθείας από τους δημόσιους φορείς (πάντοτε με βάση το πλάνο του αναδόχου που έχει προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία) δίνεται η δυνατότητα η διαφημιστική προβολή του δημοσίου να γίνεται έγκαιρα και γρήγορα, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία για τον ανάδοχο θα μπορεί να είναι πιο σύντομη.

(ε) Τέλος εισάγεται εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας ως προς τη διαμόρφωση του τιμοκαταλόγου και των τελικών τιμών που προσφέρονται στους δημόσιους φορείς με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών.