8ος χρόνος, ημέρα 2269η
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown, όμως τα Χριστούγεννα επιβάλλουν μέγιστη υπευθυνότητα

Οικονόμου: Δεν θα υπάρξει lockdown, όμως τα Χριστούγεννα επιβάλλουν μέγιστη υπευθυνότητα
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης».

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου» συμπλήρωσε σχετικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και τις προσπάθειες και τα μέτρα την κυβέρνησης για ανάσχεσή της.

«Ο κ. Τσίπρας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Ευρώπη που αντιπολιτεύεται μέσω της πανδημίας, χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις» σημείωσε ο Γ. Οικονόμου αναφερόμενος στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολύτευσης και συμπλήρωσε σχετικά πως ο Α. Τσίπρας είναι «εγκλωβισμένος σε παρωχημένες λογικές και ερμηνευτικά εργαλεία, συμπεριφέρεται ανεύθυνα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Τη στιγμή, μάλιστα, που Κυβέρνηση και κοινωνία προσπαθούμε να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και το Ε.Σ.Υ. όρθιο, καλούμενοι να διαχειριστούμε, επί μια διετία σχεδόν, το αδιανόητο». Τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση οργάνωσε σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας, που άφησε την Ελλάδα κατά το μάλλον αλώβητη σε μεγάλο μέρος του 2020, προστατεύοντας τους πολίτες και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, που τον αξιοποιήσαμε για την πρωτοφανή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Επίσης, στηρίξαμε έμπρακτα την πραγματική οικονομία, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες της κοινωνίας. Τέλος, σχεδιάσαμε ένα λειτουργικό, ασφαλές και δωρεάν εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αφού χτίστηκε η άμυνα, προχωρήσαμε σε μια λελογισμένη άρση των περιορισμών».

«Η κοινωνία γνωρίζει άριστα πόσο και πώς στηρίχθηκε από την Κυβέρνησή μας, εν μέσω πολλαπλών διεθνών κρίσεων. Και συνεχίζουμε τη στήριξη, επειδή η οικονομική και επενδυτική μας πολιτική αποδίδει. Η Κυβέρνηση μας διακρίνεται για τον πραγματισμό της, ο οποίος δημιουργεί απτά αποτελέσματα, καθώς το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και την παρεμπόδιση της επιχειρηματικότητας» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου σχετικά με την κριτική για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη στάση της Εκκλησίας απέναντι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η Εκκλησία έχει τεράστιο ιστορικό βάθος και έχει επανειλημμένως στηρίξει τις εθνικές προσπάθειες. Συνεργαζόμαστε με την ηγεσία της και έχουμε κοινό στόχο: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Εκκλησία θα κάνει το καθήκον της, ανθρωπιστικό και εθνικό. Και η πολιτεία θα κάνει τη δική της δουλειά. Μένουμε προσανατολισμένοι στο στόχο και δεν αναζητούμε αχρείαστες εντάσεις».

«Ο Πρωθυπουργός διακρίνεται για τη θεσμικότητά του και την προσήλωση στο καθήκον. Αξιοποιεί την κάθε στιγμή, ώστε με τις πολιτικές του να διασφαλίσει την πατρίδα και τους ανθρώπους της, προάγοντας τη συλλογική ευημερία» τόνισε ο Γ. Οικονόμου αναφερόμενος στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Η κοινωνία εισπράττει το θετικό πρόσημο των πολιτικών μας και αναγνωρίζει το τεράστιο έργο που συντελείται, παρά το δυσχερέστατο διεθνές περιβάλλον. Σε περιόδους κρίσεων δεν χωρούν πειράματα και ερασιτεχνισμός. Χρειάζεται σταθερή και αποτελεσματική ηγεσία. Έχουμε κάνει τεράστια προετοιμασία –θεσμικά, οργανωτικά και επενδυτικά- οπότε στο επόμενο διάστημα, χωρίς τη σκιά της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η πορεία ευημερίας για όλους. Έτσι, την ώρα των εκλογών, με σεβασμό στην κρίση των πολιτών και με εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, θα διεκδικήσουμε την καθαρή εντολή» συμπλήρωσε.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

«Η Κυβέρνηση διέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα και έθεσε σε εφαρμογή ένα δυναμικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας, ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στα νοικοκυριά. Παρά τις πολλαπλές και αλληλοσυνδεόμενες κρίσεις, η ανάπτυξη που πετυχαίνουμε μάς επιτρέπει να προσφέρουμε έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Ήδη διαθέσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις αυξήσεις στην ενέργεια, την ενίσχυση των υγειονομικών, των συνταξιούχων και σε ανάλογα μέτρα. Επίσης, μειώνουμε σταδιακά την ανεργία: 170.000 συμπολίτες μας έχουν πια εργασία και εισόδημα. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σιγουριά και ασφάλεια».

Για την Τουρκία, την κρίση που αντιμετωπίζει και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά και δεν φοβούμαστε. Στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, ξεδιπλώνεται μια στρατηγική ενίσχυσης της Ελλάδας –στρατιωτικής, διπλωματικής, οικονομικής- ώστε να ανταποκρινόμαστε επαρκέστατα σε κάθε ενδεχόμενο. Οι πρόσφατες εμπειρίες στον Έβρο και το Αιγαίο πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική μας. Όσα έχουμε πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, τόσο στη γειτονιά μας όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα».

Για αλλαγές πλαισίου στο χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ

«Σχεδιάζουμε θεσμικές παρεμβάσεις που θα προσφέρουν την ευκαιρία στα ΜΜΕ να ανταποκριθούν επαρκέστατα στις προκλήσεις των καιρών, διασφαλίζοντας την απόλυτη ανεξαρτησία του Τύπου, του οποίου επιχειρήθηκε μια κεντρικά οργανωμένη άλωσή του από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εργαζόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών τηλεοράσεων, που θα επιτρέψει στα μέσα αυτά να λειτουργήσουν ως σύγχρονες επιχειρήσεις και να επενδύσουν στην τεχνολογική και ποιοτική τους αναβάθμιση. Επίσης, στον επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στα αντίστοιχα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και τη συσχέτιση της εγγραφής τους με τη δυνατότητα να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση. Τέλος, στην αναδιοργάνωση του ΑΠΕ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις».