Οι τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Από τις 5 μ.μ. βρίσκεται σε εξέλιξη το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται, και θα ενημερώσει το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας στην Αυστρία θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο κάνοντας λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε όξυνση.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της 'Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι θέση της γερμανικής κυβέρνησης και της Άνγκελα Μέρκελ είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλίες, στην οποία θα συζητήσουν τα μεταξύ τους διαφιλονικούμενα θέματα τα οποία αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων, με χαρακτηριστικές τις αναφορές Ερντογάν χθες, ο οποίος άφησε πολλά ερωτήματα με μία αόριστη δήλωση του. «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο ''Oruc Reis'', αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν η εξής: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».