Οι σκέψεις Μαξίμου για άνοιγμα της αγοράς και οι νέες ημερομηνίες

Οι σκέψεις Μαξίμου για άνοιγμα της αγοράς και οι νέες ημερομηνίες

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από το άνοιγμα της αγοράς και της γενικότερης εμπορικής δραστηριότητας. Παρότι στο πρωθυπουργικό γραφείο είχαν σημειώσει στο ημερολόγιο τη 16η Μαρτίου, την επόμενη μέρα της Καθαρής Δευτέρας, ως το 24ωρο-αφετηρία της σταδιακής επανεκκίνησης, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις με την έκρηξη των κρουσμάτων και της μεταδοτικότητας του ιού φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται από τις αρχές της εβδομάδας αρχίζουν και επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το πότε θα υλοποιηθεί η μεγάλη επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα. 

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Η κακή αυτή εικόνα των τελευταίων ημερών δείχνει να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω σε ολόκληρη την προσπάθεια επαναφοράς, και το βέβαιο είναι ότι εφόσον τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να καταγράφονται, τότε προφανώς και ο σχεδιασμός θα πάει πίσω. Ήδη μάλιστα ορισμένοι αρχίζουν να θεωρούν ότι η 16η Μαρτίου αποτελεί σίγουρα παρελθόν, και λόγος πλέον γίνεται είτε για τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ή ακόμα και για αργότερα, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνων των ημερών, τα οποία ελπίζεται ότι θα είναι καλύτερα. 

Αυτό πάντως που επισημαίνει ο κ.Μητσοτάκης στους στενούς του συνεργάτες είναι ότι θα πρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες τα μέτρα να τηρηθούν πιστά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή απελευθέρωση. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε οι αυστηροί περιορισμοί θα μας κάνουν «συντροφιά» για ακόμα αρκετές εβδομάδες, κάτι που θα κάνει κακό στην ψυχολογία των πολιτών, όσο και στην οικονομία της χώρας.