Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν όπως επιθυμούν»

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν όπως επιθυμούν»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τον εποπτεύοντα εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. 

Απαντώντας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν χθες σχετικά αιτήματα, ο κ. Μπρακουμάτσος, αναφέρθηκε μόνο στο ένα σκέλος, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ, ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από:
1) το νόμο 2928/2001,
2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και
3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

H παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει ότι «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».