Οι κόκκινες γραμμές ενός κανονικού πρωθυπουργού

Οι κόκκινες γραμμές ενός κανονικού πρωθυπουργού

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν χρειάστηκαν να περάσουν παρά μόλις 48 ώρες από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχτηκε νικητής των εκλογών και τα πρώτα μηνύματα από το πρωθυπουργικό γραφείο εστάλησαν, ως δείγμα της νέας φιλοσοφίας η οποία θα διατρέξει τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Σαφή μηνύματα με κεντρικό άξονα την καταγραφή στην συνείδηση των πολιτών πως κάτι αλλάζει ήδη με την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας.

Μηνύματα που περιέχονταν σε κινήσεις (μικρές και μεγάλες), οι οποίες τα επόμενα 24ωρα θα εξειδικευθούν περαιτέρω, ώστε να γίνει σε όλους αντιληπτό πως υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ της φιλοσοφίας του κ. Μητσοτάκη και των όσων καταγράφηκαν την τελευταία τετραετία.

Πρώτα από όλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε γενναίο ξεκαθάρισμα στα «τα του οίκου του», θέλοντας να δείξει πως όλα όσα έχει δεσμευθεί στους πολίτες μπορεί να τα κάνει πράξη. Στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λοιπόν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα στους υπουργούς και υφυπουργούς του θέτει σειρά ασυμβίβαστων. Απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ θα ισχύσει απαγόρευση και σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο τομέα από συζύγους και παιδιά κυβερνητικών στελεχών.

Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα με στόχο τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών οι γενικές γραμματείες των υπουργείων μειώνονται από 93 σε 60, ενώ μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η πρώτη ηγεσία υπουργείου που εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εκείνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον Κωστή Χατζηδάκη. Το συγκεκριμένο υπουργείο εποπτεύει την ΔΕΗ, η κατάσταση της οποίας ανησυχεί πολύ τον πρωθυπουργό, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς να αναδείξει η νέα κυβέρνηση.

Υπάρχουν όμως και δύο επιλογές των πρώτων ωρών από τον κ. Μητσοτάκη, οι οποίες μπορεί να πέρασαν στα ψιλά της επικαιρότητας μια και όλα τα φώτα ήταν πάνω στη νέα κυβέρνηση, όμως λένε πολλά για την καινούργια λογική που θέλει να εμφυσήσει ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά «έδιωξε» τις κλούβες των ΜΑΤ που έκλειναν την οδό Ηρώδου Αττικού προς το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δύο ώρες μετά την εγκατάστασή του εκεί έδωσε εντολή να ανοίξει η Ηρώδου Αττικού κανονικά για την κυκλοφορία των οχημάτων και να μην ξαναμπλοκαριστεί ο δρόμος από κλούβες. Με την συμβολική αυτή κίνηση έβαλε τέλος σε μία εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, η οποία μόνο καλό δεν έκανε στην πρωτεύουσα.

Λίγο νωρίτερα είχε αρνηθεί να παραλάβει τις δύο θωρακισμένες πρωθυπουργικές BMW, επιλέγοντας να κινείται με το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλοι γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και από τις πρώτες κινήσεις φαίνεται πως πρόκειται για μία μάχη, την οποία ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει...