Ο…  Έλληνας Άριος και οι ιεροκήρυκες της φίμωσης

Ο…  Έλληνας Άριος και οι ιεροκήρυκες της φίμωσης

Του Γιάννη Σιδέρη

Μια κυρία σε κάποιο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει ο… αρχαιοπρεπής (αν και στην συμπεριφορά  του κάθε άλλο παρά… Ολύμπιος), Άδωνις, είπε κάτι ψεκασμένα ότι «πριν 13 εκ εκατομμύρια χρόνια γεννήθηκε ο Πρωτάνθρωπος, ο Έλληνας ο λευκός, που είναι εκπρόσωπος της Αρίας φυλής». Κατά την ίδια «δεν υπάρχει άλλη Αρία φυλή, δεν υπάρχει ινδοευρωπαϊκή φυλή και δεν πρέπει να πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες. Ο Άριος είναι ο Έλληνας».

Σαφώς η εν λόγω φαντασιόπληκτη άποψη προσφερόταν για άφθονο χαβαλέ στα social media, και το  twitter τη γιόρτασε δεόντως - αν και στην προκειμένη περίπτωση ενεργοποιήθηκαν και ξεφάντωσαν μαζικώς σεσημασμένα troll του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή πρόθεση να την  αξιοποιήσουν για κομματική σκοπιμότητα.

Ωστόσο τα social media είναι ανεξέλεγκτα από τη φύση τους, μπορούν να θέτουν υπό μεγεθυντικό φακό και να μεγιστοποιούν το έλασσον, αναγορεύοντας ως πολιτικό σημαίνον την κάθε αστειότητα. Όμως, είναι αδιανόητο να αξιοποιεί μια τέτοια γελοιότητα το Γραφείο Τύπο του κυβερνώντος κόμματος.

Εντάξει, ο Άδωνις πέραν από οργανωτής ελληνολατρικών σεμιναρίων, είναι και αντιπρόεδρος κόμματος, και ως εκ τούτου οι υπόλοιπες επαγγελματικές του επιλογές τον δεσμεύουν. Όμως η συγκεκριμένη ιδιότητα  δεν αιτιολογεί το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «ακροδεξιά αθλιότητα» (του Αδώνιδος) το γεγονός ότι «έφτασε στο σημείο να υπερασπίζεται την καθηγήτρια της σχολής του για τις ναζιστικές και ρατσιστικές θεωρίες περί άριας φυλής και μόνο μετά την κατακραυγή διέκοψε την συνεργασία μαζί της» (βασικά το δικαίωμά της να λέει τη γνώμη της υπερασπίστηκε, αλλά… τι σημασία έχει!).

Υπεισήλθε δε και στα εσωτερικά η ΝΔ (αλίμονο) υποστηρίζοντας: «Ο δε κ. Μητσοτάκης, που τον κρατάει ακόμα στη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., οφείλει να αντιληφθεί ότι, με την κάλυψη που του παρέχει, είναι έκθετος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη».

Από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναδύονται δύο παθογένειες:

Η πρώτη ότι το Γραφείο Τύπου ενός κόμματος που έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας δεν ασχολείται με τα μείζονα, αλλά αλιεύει από τον χώρο της παραπολιτικής (ου μην και της... παραψυχολογίας, καθότι εκεί ανάγονται οι συγκεκριμένες απόψεις), προκειμένου να αρθρώσει αντιπολιτευτικά επιχειρήματα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σαφώς το κάνει για να μεταθέσει την ατζέντα από τα πλείστα προβλήματα που ενέσπειρε - και τα άλλα που διαιώνισε  - ως κυβέρνηση.

Η δεύτερη παθογένεια είναι  σοβαρότερη και ανάγεται στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.  Είναι πάγια αρχή όχι μόνο της αριστεράς αλλά και των καθ΄ ημάς θιασωτών του φιλελευθερισμού (!), να εξοστρακίζουν όχι μόνο την αντίθετη άποψη (θεμιτό) αλλά και τους φορείς της!

Τα ζήσαμε στην πιο απλή μορφή τους κατά την περίοδο της εριστικής (και εκ του αποτελέσματος φαιδρής) αντιμνημονιακής επιθετικότητας. Εκείνη την εποχή όποιος είχε αντίθετη άποψη από τους Συριζαίους ήταν «φασίστας», «προδότης» και αποκλειόταν ελεεινολογούμενος από κάθε προσπάθεια νουνεχούς συζήτησης.

Από την άλλη  το ελληνικό… φιλελευθεράτο στη - δίκαιη - δυσαρέσκειά  του για την εκτρωματική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει μόνο κάθε αποκλίνουσα άποψη, αλλά πάραυτα και τον φορέα της, ενώ καταντάει  να αποδίδει προσωπικές ωφελιμιστικές αιτίες σε αυτή. Γίνεται έτσι ΣΥΡΙΖΑ εκ του αντιθέτου. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση σοβαρής δημοσιογράφου, που τόλμησε με άρθρο να εκφράσει την απαρέσκειά της επειδή οι φίλοι της έχουν πλέον αποκτήσει μια ενστικτώδη (και κατ΄ αυτήν μη ορθολογική)  απέχθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη ανασκολοπίστηκε στα social media από τους φιλελεύθερους!

Ο Άδωνις τελικά υπό την πίεση των social media και  του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, διέκοψε την συνεργασία με την εν λόγω κυρία. Λυπούμαστε αλλά η εξέλιξη αυτή είναι μια από τις εκφάνσεις (έστω και ελαφρύ) του κοινωνικού ολοκληρωτισμού. Τι σόι δημοκρατική νοοτροπία είναι αυτή που δεν μπορεί να αντέξει κάποιες αστείες περιθωριακές απόψεις, και αντί να κάνει χαβαλέ  επιβάλει τη φίμωση; Και πόσο οι ίδιοι υποβαθμίζουν τις δημοκρατικές ιδέες όταν θεωρούν ότι αυτές κινδυνεύουν από απόψεις για τον… Άριο; ;Eλληνα που – μόνος αυτός – εμφανίστηκε πριν 13 εκ. χρόνια στη γη;            

Όμως  υπάρχει ο κίνδυνος, υπό τη μαζική απαίτηση και επιβολή της σιωπής, οι απόψεις αυτές να μην μπουν στη βάσανο  της κριτικής, της απαξίωσης και του χλευασμού. Να εξαφανιστούν από το προσκήνιο και να έρπουν στο παρασκήνιο, εκεί όπου υπάρχει εύφορη μάζα να τις δεχθεί,  να τις επωάσει και να τις αναπαραγάγει.

ΥΓ: Σαφώς και το κείμενο αυτό θα εκληφθεί ως προσπάθεια «ξεπλύματος» των απόψεων της εν λόγω κυρίας, αφού κάποιοι μόνο ως εκεί μπορούν να σκεφθούν.

Φωτογραφία intime news