Οι δύο κινήσεις Μητσοτάκη που «δείχνουν» εκλογές

Οι δύο κινήσεις Μητσοτάκη που «δείχνουν» εκλογές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, όμως η είδηση που βγήκε στις Βρυξέλλες πως το ζήτημα των περικοπών ή μη των συντάξεων θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναζωπύρωσε τα εκλογικά σενάρια για τον χειμώνα του 2019. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εκλογικός σχεδιασμός  προχωρά, έχοντας ως ένα από τα κεντρικά σενάρια εκείνο της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το Μάιο του 2019.

Παρ'' όλα αυτά όλοι αναγνωρίζουν  στην Πειραιώς το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κινείται πάνω σε μία λεπτή γραμμή και η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αφού ο κ. Τσίπρας αναζητά εναγωνίως διέξοδο αλλά και αφήγημα προκειμένου να στήσει κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει πως η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη για την προσφυγή στις κάλπες, όποτε και αν αυτό συμβεί  γιαυτό και μέχρι το τέλος της εβδομάδας προχωρά σε δύο κινήσεις με έντονο προεκλογικό «χρώμα»:

- Το μεσημέρι της Πέμπτης συγκαλεί το συντονιστικό όργανο των τομεαρχών, όπου θα αναλυθούν όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο κ.Μητσοτάκης θα τονίσει την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στη χώρα και θα ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, ασκώντας παράλληλα κριτική στον κ. Τσίπρα και για το θέμα των κονδυλίων για το προσφυγικό.

- Την επόμενη μέρα, Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στην Σάμο. Πρόκειται για μία ακόμα επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη σε μονοεδρική περιφέρεια της χώρας, αποδεικνύοντας έτσι  το μεγάλο ενδιαφέρον του για  επικράτηση της ΝΔ  σε όλες τις μονοεδρικές της χώρας, κάτι που είχε ο ίδιος επισημάνει σε συνεδρίαση των τομεαρχών πριν από το καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στο τέλος Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Ζάκυνθο, μία ακόμα μονοεδρική περιφέρεια.

- Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που αποδίδει το γαλάζιο στρατόπεδο στις εφτά μονοεδρικές είναι και το γεγονός πως την περασμένη άνοιξη ο αρμόδιος τομεάρχης Ιονίων Νήσων της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μαζί με την ΝΟΔΕ Ζακύνθου οργάνωσαν το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στο νησί, ενώ δύο μήνες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Λευκάδα και τα Γρεβενά, συνεχίζοντας τον κύκλο των επισκέψεων.

Αν πάντως κάποιος ανατρέξει στα αποτελέσματα των μονοεδρικών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι οι μάχες και στις εφτά περιφέρειες είναι απολύτως αμφίρροπες, μια και η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ήταν πολύ μικρή είτε προς την μία είτε προς την άλλη πλευρά, στοιχεία που προσδίδει νέο ενδιαφέρον:

- Στα Γρεβενά  o ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με  34,64% έναντι της ΝΔ που έλαβε 32,21%.

- Στη Ζάκυνθο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε  36,05% έναντι 27,68% της ΝΔ. 

- Στην Ευρυτανία  η ΝΔ  επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 117 ψήφους διαφορά.

- Στην Κεφαλλονιά ο ΣΥΡΙΖΑ  πήρε την έδρα με 34,29%, έναντι 27,32% της ΝΔ. 

- Στη Λευκάδα η  ΝΔ κέρδισε με  31,98%, με τον  ΣΥΡΙΖΑ στο 30,65%.

- Στη Σάμο ο ΣΥΡΙΖΑ 31,01% έναντι 22,98% της ΝΔ. 

- Στη Φωκίδα ο ΣΥΡΙΖΑ 32,98 έναντι 32,15 της ΝΔ με διαφορά μόλις 195 ψήφων.

Την ίδια ώρα η κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων προχωρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ξεκαθαρίζει από τη ΔΕΘ, ότι η ανακοίνωση των υποψηφίων που θα μπουν για πρώτη φορά στις λίστες της ΝΔ θα γίνει εγκαίρως, στοιχείο βεβαίως που έχει άμεση συνάρτηση και με τον χρόνο που ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να προκηρύξει τις εθνικές εκλογές.