Οι... «άξεστοι» της εξουσίας

Οι... «άξεστοι» της εξουσίας

Δυστυχώς έχει δίκιο που ξαφνιάστηκε η γερμανική Die Welt, και όχι μόνο αυτή αλλά και Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι χαρακτήρισαν “άξεστη” την απάντηση του  Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στο δημοσίευμα της εφημερίδας,  σύμφωνα με το οποίο σε έγγραφο της γερμανικής Πρεσβείας, αναφερόταν ότι η Ελλάδα μοιάζει με “ακυβέρνητο καράβι”.

Χαρακτήριζε δε, ως καταστροφικό το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών. Συμπλήρωνε ότι, σύμφωνα με  πληροφορίες της, η πρώτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει περαιτέρω και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.

Η εφημερίδα επανήλθε σήμερα, μετά την αντίδραση της κυβέρνησης,  εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις καταδεικνύουν τις εσωτερικές δυσκολίες της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Μετά το καυτό καλοκαίρι είχε επέλθει για πολλούς μήνες ηρεμία στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων δανειστών. (…) Προφανώς αυτό όμως αλλάζει τώρα», επισημαίνει η εφημερίδα».

Αναφερόμενη εν συνεχεία στις αντιδράσεις που προκάλεσε με το άρθρο της, τόσο από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, η Die Welt σχολιάζει:

«Τόσο επιθετικοί τόνοι είχαν μήνες να ακουστούν. Γι' αυτό και προκαλεί έκπληξη το ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά με τέτοια σφοδρότητα σε ένα δημοσίευμα. Αυτό καταδεικνύει πρωτίστως τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα. Ενόψει (της επικείμενης ψήφισης) των μεταρρυθμιστικών μέτρων, παρατηρητές κάνουν λόγο για τεράστιες αντιστάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Να θυμίσουμε ότι στην  ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «αμετανόητους» και «εμμονικούς» εχθρούς της Ελλάδας, οι οποίοι «παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν για μία ακόμη φορά».

«Είτε τους αρέσει είτε όχι, συνέχιζε η ανακοίνωση, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη» τονιζόταν, ενώ κατέληγε με το την ασυνήθιστη... ευχή, «Περαστικά…»!

Δεν είθισται μια κυβέρνηση μιας -όποιας- χώρας, και δη ευρωπαϊκής, να απαντά με τέτοιο ύφος σε ένα δημοσίευμα μιας κατά τεκμήριο σοβαρής και εγκύρου εφημερίδας.

Η διπλωματική τακτική έχει άπειρους τρόπους να απαντήσει σε ένα άδικο δημοσίευμα, αλλά κανένας από αυτούς δεν περιλαμβάνει την αγένεια. Άλλωστε η αγένεια δεν είναι πάντα ταυτόσημη με την αυστηρότητα.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένα δημοσίευμα είναι υποβολιμαίο, ακόμη και αν είναι άδικο, η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει αγενώς, αν το θεωρεί σκόπιμο,  με διαρροές σε ελληνικά μέσα, φιλικά ή μη.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παρακάμψει την διπλωματική τακτική και να φέρεται σαν... οργισμένος  αγενής έφηβος.

Χάνει η ίδια σε κύρος, χάνει σε αξιοπιστία, χάνει σε σοβαρότητα, χάνει σε διπλωματική υπεραξία.

Και δεν είναι μικροαστικές απόψεις αυτές, που δεν ταιριάζουν σε μια αριστερή κυβέρνηση.

Με απαντήσεις τέτοιας αισθητικής εκτίθεται και υποβαθμίζεται πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση, και μαζί της η χώρα.

Γιάννης Σιδέρης