Ο Τσίπρας ψάχνει για το τζακ - ποτ του τζόκερ

Ο Τσίπρας ψάχνει για το τζακ - ποτ του τζόκερ

Του Σάκη Μουμτζή

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να μειώσει την διαφορά από την Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζει πως αν εισέλθει στην προεκλογική περίοδο υστερώντας δέκα μονάδες από τον αντίπαλο του, στο τέλος δεν θα μιλούμε για ήττα, αλλά για συντριβή. Γνωρίζει επίσης, πως τα πεπραγμένα και η εξαπάτηση τριών ετών δεν σβήνονται μονοκονδυλιά μέσα σε ένα χρόνο.

Γι΄αυτό, ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται τον τελευταίο καιρό σαν τον παίκτη που συνεχώς ποντάρει για να κερδίσει το τζακ-ποτ του τζόκερ. Γιατί γνωρίζει πως μόνον με το τζακ –ποτ σώνεται. Τι κάνει λοιπόν; Παράγει αδιάκοπα γεγονότα ελπίζοντας πως, με κάποιο από αυτά, θα αναστρέψει το κλίμα. Τι καταγράψαμε τον τελευταίο μήνα.

1.Αναθεώρηση του Συντάγματος. 2.Εκκλησιαστικό 3. Υπόθεση Παπαντωνίου – Σημίτη 4. ΚΕΕΛΠΝΟ. 5.Οικονομικές παροχές προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μια αλληλοδιαδοχή γεγονότων, που βέβαια το μεταγενέστερο καλύπτει επικοινωνιακά το προγενέστερο. Αποτέλεσμα; Μέχρι στιγμής μηδέν. Μάλιστα, κάποια από αυτά, όπως το Εκκλησιαστικό, πιθανόν αντί για όφελος να προξενήσουν ζημία στον Α. Τσίπρα. Επί πλέον, πολλές φορές αυτός ο προγραμματισμός του ανατρέπεται από την έλευση απρόοπτων γεγονότων που έχουν δυσμενή έκβαση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός μπήκε σε αυτήν την λογική, είναι υποχρεωμένος να την ακολουθήσει μέχρι τέλους με συνέπεια. Από εδώ και μπρος ο ΣΥΡΙΖΑ θα παράγει διαρκώς γεγονότα. Και αν κάποιο από αυτά «του κάτσει», που λέει και η διαφήμιση, έπιασε το τζακ-ποτ. Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως πολιτική με τέτοιους όρους δεν μπορεί να ασκηθεί, γιατί αυτό δεν είναι πολιτική.

Είναι κανόνας πως ο πολίτης, βυθισμένος στα προβλήματα της καθημερινότητας του, δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον καταιγισμό γεγονότων. Δεν μπορεί να τα αφομοιώσει. Κάθε πολιτικό γεγονός χρειάζεται τον χρόνο του για να επενεργήσει στην συνείδηση των πολιτών και να την διαμορφώσει.

Συγχρόνως, κάθε αναποδιά που προκύπτει στην κυβέρνηση, ανεβάζει το απαιτούμενο ποσό του τζακ-ποτ, καθώς η φθορά μεγαλώνει. Έτσι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται μέσα στην δίνη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, πολλά από τα οποία οφείλονται στο γεγονός πως το κόμμα τους έπεσε μέσα στην παγίδα που έστησε για τους αντιπάλους του.

Υπάρχει περίπτωση αυτή η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσει; Υπάρχει περίπτωση κάποιο από αυτά τα γεγονότα να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων; Νομίζω πως όχι. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται πως έχει αποφασίσει τι δεν θα ψηφίσει. Κάποιοι, αρκετοί, θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσουν. Αλλά η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνεται πως το έχουν αποδεχτεί.

Από εδώ και μπρος τι θα κάνουν; Θα βγάζουν σαν τους ταχυδακτυλουργούς τους λαγούς από το καπέλο; Μα ο πολιτικός δεν είναι ταχυδακτυλουργός. Προσπαθεί, δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά, να δίνει λύσεις στην καθημερινότητα και όχι να καταφεύγει σε μαγικά-πολιτικάντικα τρικ. Αλλωστε το κοινό, υποψιασμένο πια, δεν θα δώσει τρίτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Τις άλλες δύο άλλες που του έδωσε τις «έκαψε».

Τώρα τον περιμένει στην γωνία.