Ο Τσίπρας «παρασύρεται» σε ρήξη με τους κληρικούς

Ο Τσίπρας «παρασύρεται» σε ρήξη με τους κληρικούς

Το φιάσκο στο οποίο εξελίσσεται η... ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου προκαλεί αναταράξεις. Μετά την απόρριψη της μεταφοράς των κληρικών εκτός δημοσίου από την Ιεραρχία το Μαξίμου δηλώνει ότι η απόφαση για το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών «αποτελεί – σε κάθε περίπτωση - ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι μετά την απόφαση της Ιεραρχίας «η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους» καθώς και ότι «το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή».

Η αναφορά αυτή δείχνει ότι το Μαξίμου λαμβάνει ως συμφωνία το Κοινό Ανακοινωθέν για το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δηλώσει πως αποτελεί απλά μια πρόθεση συμφωνίας καθώς και ότι προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθέτηση με βάση αυτό.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας όπου αποφασίστηκε να συζητηθούν τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος Τσίπρα - Ιερώνυμου αλλά όχι αυτό που αφορά στη μεταφορά της μισθοδοσίας των κληρικών εκτός δημοσίου το οποίο ομοφώνως δεν έγινε αποδεκτό.