Ο Πρωταγόρας, ο Φουκουγιάμα, ο Τσακαλώτος και η πληρωμένη απάντηση Δένδια

Ο Πρωταγόρας, ο Φουκουγιάμα, ο Τσακαλώτος και η πληρωμένη απάντηση Δένδια

Πληρωμένη απάντηση στα «ωραία λόγια» του Ευκλείδη Τσακαλώτου έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Οικονομικών σε μια πλέον από τις κλασσικές συνήθειες του όταν μιλάει από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε σπουδαίες προσωπικότητες, όπως τον Πρωταγόρα, τον Αριστοτέλη, τον Διογένη τον Κυνικό, τον Φουκουγιάμα, τους στωικούς, στην νύχτα των Κρυστάλλων και  στο Άουσβιτς προκειμένου να υπερασπιστεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Ήρθε όμως ο Ν. Δένδιας για να του το… χαλάσει. «Μου θυμίσατε τον Μάρκο Αυρήλιο που έλεγε ωραία λόγια αλλά αιματοκύλησε την Ευρώπη. Εσείς δεν αιματοκυλήσατε την Ελλάδα αλλά την πνίξατε στους φόρους», του είπε ανεβαίνοντας στο βήμα, χαλώντας το αφήγημα που είχε στήσει λίγο νωρίτερα.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την ανάγκη εξεύρεσης άλλου δρόμου έκανε λόγο για τους στωικούς και τον Διογένη τον Κυνικό. «Ο Διογένης μας έλεγε για τους πολίτες του κόσμου. Οι στωικοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο από τον φραξιονισμό και τον τοπικισμό για να λύσουμε τα προβλήματα. Οι αξίες της δικαιοσύνης του καλού και του ορθού λόγου είναι αυτός ο άλλος δρόμος. Βέβαια δεν λύνονται όλα τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής με αυτό το δρόμο αλλά χρειάζεται και ρεαλισμός με όρια», είπε. Ενώ συμπλήρωσε ότι στο Άουσβιτς δεν ήταν μόνο τα πράγματα που έκαναν κακοί άνθρωποι αλλά και πράγματα που δεν έκαναν καλοί άνθρωποι που μπορούσαν να βοηθήσουν γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο»,

Παράλληλα, αναφέρθηκε «στην εποχή του μεγάλου εκσυγχρονισμού όπως πίστευε ο Φουκουγιάμα» και δήλωσε υπερήφανος που μέσω της Συμφωνίας θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων!

Αλέξανδρος Διαμάντης