Ο Κυριάκος, τα εργασιακά και η εποχή των σπηλαίων

Ο Κυριάκος, τα εργασιακά και η εποχή των σπηλαίων

Με τον Κυριάκο στην κυβέρνηση ξεχάστε το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις συντάξεις. Ο Κυριάκος θα στείλει τα παιδιά να δουλέψουν στα ορυχεία και το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων θα ξεκινάει με δέκα βουρδουλιές στον κάθε έναν. Εντάξει, η γελοιότητα δεν έχει όρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για μία σύγχρονη χώρα και αυτοί αναζητούν ατάκες για το καφενείο.

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος αναφερότανε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και σε αυτές θα μπορεί μια επιχείρηση σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους της να λειτουργεί κατά περιόδους για 24 ώρες το 24ωρο και για επτά ημέρες την εβδομάδα. Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Να μπορεί σε συγκεκριμένες περιόδους να απασχολεί για περισσότερο χρόνο τους εργαζόμενούς της, δίνοντάς τους αυξημένες αποδοχές και φυσικά τα προβλεπόμενα ρεπό τους.

Όλα αυτά γίνονται έπειτα από συνεννόηση των εργαζομένων με τους εργοδότες. Δεν χωράει κάποιος τρίτος στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Κατανοούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα χαθεί το δικαίωμα στο νταβατζηλίκι διαφόρων που μέχρι χτες προστάτευαν τα «δικαιώματα» της εργατικής τάξης. Τι έχουν καταφέρει οι συνδικαλιστές των τριτοβάθμιων οργανώσεων μέχρι σήμερα; Η αριστερά που δήθεν μιλάει στο όνομα της … εργατικής τάξης; Η ίδια η ζωή προχωράει μπροστά και δεν απασχολείται από τις δικές μας ιδεολογικές ανησυχίες. Τις αγνοεί επιδειχτικά…  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και το άλλο, για την συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων. Κι εκεί έπεσαν να τον κατασπαράξουν από την άλλη πλευρά! «Θα πει ο Κυριάκος στους επιχειρηματίες πως θα μοιράσουν τα κέρδη τους», αναρωτήθηκαν οι κέρβεροι του φιλελευθερισμού, χρεώνοντας στον Κυριάκο τάσεις σοσιαλμανίας. Προφανώς και δεν πρόκειται ο Κυριάκος να βγάλει διάταγμα να υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να φέρουν τα λεφτά τους από την Ελβετία και να τα μοιράσουν στο πόπολο.

Δεν είναι όμως προς το συμφέρον των επιχειρήσεων και της Οικονομίας να έχουν οι εργαζόμενοι κίνητρα για να πηγαίνει καλύτερα η επιχείρηση στην οποία εργάζονται; Τι πειράζει, δηλαδή, τους φρουρούς του φιλελεύθερου ορθού λόγου η παροχή κινήτρων σε όσους επιχειρηματίες συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους σε κάτι τέτοιο;

Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα τρία αυτοκίνητα στην Αθήνα, ο Τύπος της εποχής προέβλεπε το τέλος του κόσμου. Που να φανταζόντουσαν πως θα ήταν οι αθηναϊκοί δρόμοι σήμερα! Πόσα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούσαν. Πάντα υπάρχουν οι άνθρωποι που φοβούνται το μέλλον, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρόοδο με ξόρκια. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πολύ πίσω στις εξελίξεις. Κι η πρόοδος ασφαλώς δεν είναι να επιστρέψουμε σε εργασιακές συνθήκες του μεσαίωνα. Αλλά να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις ζωές μας με βάση τα νέα δεδομένα, όπως αυτά μας έρχονται από το εξωτερικό και από τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας η επιστήμη και η τεχνολογία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διστάζει να μιλήσει γι αυτό! Αν τα trolls του Μαξίμου σπαταλούν τον χρόνο τους στην κοπτοραπτική, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι ο Κυριάκος θα μας επιστρέψει στην εποχή των σπηλαίων, δεν έχουν παρά να ανοίξουν το παράθυρό τους και να κοιτάξουν έξω.  Μην τρομάξουν, μόνο, με τα μαμούθ και τους δεινόσαυρους. Δεν θέλουμε να τους στεναχωρήσουμε, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην εποχή που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την φωτιά.

Εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο! Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το αυτονόητο. Ίδιας αξίας είναι αυτό στις μέρες μας με την αξία που είχε για τους πρωτόγονους η φωτιά. Οι άλλοι όμως ήδη συζητούν για την αποίκιση του διαστήματος. Αναζητείται, λοιπόν, ένας τολμηρός άνθρωπος που θα πει σε όλους την αλήθεια. Ότι ζούμε σε λάθος εποχή, ότι κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε, επειδή πιο κάτω από εδώ που είμαστε δεν έχει, ότι τα περιθώριά μας για να αντιστρέψουμε την πραγματικότητα είναι μικρά. Αν τώρα αυτή την αλήθεια δεν την αντέχουμε, θα είναι κάτι που θα αποδειχτεί σε δύο εβδομάδες!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]