Ο καυτός Ιούλιος του Καμμένου και το συνεχές «άδειασμα» από το Μαξίμου

Ο καυτός Ιούλιος του Καμμένου και το συνεχές «άδειασμα» από το Μαξίμου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Καμμένος μαζί με το κόμμα που ίδρυσε. Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος κινείται με την πλάτη στον τοίχο, επιχειρώντας να σταθεί στα πόδια του, μετά την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά να φέρουν στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας το Σκοπιανό.

Μία απόφαση που ασφαλώς και προκάλεσε τριγμούς στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι από την πρώτη μέρα ίδρυσης τους έχουν ως σημαία την μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Παρά λοιπόν τις μεγάλες αναταράξεις που παρατηρούνται στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, με μία διαγραφή και μία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή, το Μέγαρο Μαξίμου δε δείχνει διατεθειμένο να κάνει την ζωή του κυβερνητικού εταίρου ευκολότερη το προσεχές διάστημα.

Με άλλα λόγια δε φαίνεται να κάνει πίσω στο σχεδιασμό του παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συγκυβερνήτης του.

Για του λόγου το αληθές, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο υπουργός των Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο news 247 ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, όπου και υπογραφεί η πρόσκληση ένταξης στην συμμαχία για την ΠΓΔΜ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν τόσο ο ίδιος όσο και ο καθ'' ύλην αρμόδιος υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Ο υπουργός Άμυνας στο ΝΑΤΟ ασχολείται με τα τεχνικά θέματα της άμυνας, με τα πολιτικά θέματα ασχολείται ο υπουργός Εξωτερικών. Είδατε τον κ. Μπόρις Τζόνσον πώς κατήγγειλε την κα Μέι για το Brexit; Του είπε κανείς ότι πρέπει να φύγει;» ήταν η απάντηση του κ. Κοτζιά σε σχετική ερώτηση.

Οπως όλα δείχνουν ο Πάνος Καμμένος θα αναγκαστεί ή τουλάχιστον αυτό δρομολογείται, να παραστεί σε μία τελετή και να βάλει την υπογραφή του σε μία πολιτική διαδικασία, για την οποία δηλώνει κάθετα αντίθετος.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και η απλή παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, του προκαλεί πολιτικά προβλήματα, μια και ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει ότι όταν η ΠΓΔΜ έλαβε πρόσκληση ένταξης, ένας από τους «πολέμιους» ήταν παρών και μάλιστα με θεσμική θέση.

Εφόσον λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου δε θελήσει να κάνει τα στραβά μάτια διευκολύνοντας τον κ. Καμμένο στο να μην παραστεί, το πρωτόκολλο άλλωστε δεν είναι πολύ ελαστικό σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο και μόνο η επίσημη φωτογραφία της συνόδου θα αποτελεί πολιτική «ήττα» για τους ΑΝΕΛ.

Μια ήττα, η οποία θα προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος σε ολόκληρη τη χώρα. Τα ποσοστά του , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που τρέχουν, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με την PULSE για τον ΣΚΑΙ να δίνει 1,5%, μισή μονάδα κάτω από την μέτρηση του προηγούμενου μήνα.

Την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος εγκαταλείπουν τους ΑΝΕΛ και όλα πλέον μοιάζουν με σταυρόλεξο για τον Πάνο Καμμένο.

Προσέξτε μία μικρή λεπτομέρεια, η οποία πιθανόν να έχει τη δική της σημασία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Ο Νίκος Κοτζιάς στην ίδια συνέντευξη απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το μακεδονικό». Ο υπουργός των εξωτερικών δηλαδή διαφώνησε τόσο με τον κ. Καμμένο όσο και με το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία τάχθηκε υπέρ της ψήφισης με 180 βουλευτές της συμφωνίας των Πρέσπων. Το τί τελικώς θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κανείς δεν ξέρει. Θα πάρει την μεριά του κυβερνητικού του εταίρου ή θα συνταχθεί με τα λεγόμενα του κ. Κοτζιά; Τα μέχρι σήμερα δεδομένα πάντως δεν είναι και πολύ ευνοϊκά για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Φωτογραφία: Intimenews