Ο Γ. Χουλιαράκης ενώ νομοθέτησε τις περικοπές, τις χαρακτηρίζει αχρείαστες και αντιπαραγωγικές

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος μίλησε για επιτυχία της κυβέρνησης σχετικά με την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι με τον Προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει καθαρή δημοσιονομική επέκταση, της τάξης του 0,5%, ήτοι 910 εκατ. ευρώ, αλλάζει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, αφού νομοθέτησαν μέτρα, όπως την περικοπή των συντάξεων, τώρα ο Γ. Χουλιαράκης τα χαρακτήρισε… αχρείαστα και αντιπαραγωγικά!

«Τα προνομοθετημένα μέτρα του 2019 έγιναν μετά  την εμμονή ΔΝΤ και τη λανθασμένη πρόβλεψή του ότι η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πιάσει το στόχο που είχε συμφωνηθεί», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι τελικά τον πιάσαμε και το 2017 και το 2018. «Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να ακυρώσουμε προνομοθετημένα μέτρα που είναι αχρείαστα κι αντιπαραγωγικά γιατί πετύχαμε το στόχο μας», τόνισε, την στιγμή που ήταν ο ίδιος ο υπουργός που τα εισηγήθηκε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη μη περικοπή των συντάξεων, προανήγγειλε όμως ότι «η εξέταση του προϋπολογισμού θα οδηγήσει στην αντίληψη των οικονομικών αδιεξόδων που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα». «Ήλπιζα ότι θα ήλπιζα να διαψευσθώ αλλά φοβούμαι ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι αυτός δεν είναι ακριβώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, καθώς όπως είπε είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Να μιλάμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον λαό. Έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις που συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός σας όπως και των προηγούμενων χρόνων έχει ως μοναδικό δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που είναι προβληματικό», υπογράμμισε και μίλησε για προϋπολογισμό ανακύκλωσης της φτώχειας.