Νομοσχέδιο για Αυτοδιοίκηση: Εκλογή δημάρχου με 43%, πενταετής θητεία, όριο 3%

Νομοσχέδιο για Αυτοδιοίκηση: Εκλογή δημάρχου με 43%, πενταετής θητεία, όριο 3%

Κατάργηση της απλής αναλογικής, εκλογή από τον α' γύρο με ποσοστό 43%, όριο εισόδου 3% και επαναφορά της 5ετούς θητείας είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει νέο νομοσχέδιο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και να λύσει  λύσει μια σειρά προβλημάτων ακυβερνησίας που προέκυψαν από την εφαρμογή της «απλή αναλογικής» και το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να ψηφισθούν εντός Φεβρουαρίου. 

Αποτέλεσμα της ρύθμισης εκείνης ήταν να μην έχουν, στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ της χώρας, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης την πλειοψηφία στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και καμία δυνατότητα άσκησης της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκαν από το εκλογικό Σώμα», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σε ενημέρωσή του για τα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023. Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει 31 Δεκεμβρίου 2029. Με το νέο σύστημα θα είχαν εκλεγεί το 2019 από την πρώτη Κυριακή 173 δήμαρχοι αντί για 103 που εκλέχθηκαν και 6 περιφερειάρχες όσοι εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές.

Στα βασικά του σημεία το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ προβλέπει ότι:

Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.

Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.

Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Επίσης προωθείται και η μείωση των αριθμών των συμβούλων με την Περιφέρεια Αττικής να μειώνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι από 101 σε 71, στο δήμο Αθηναίων από 49 σε 41 οι δημοτικοί σύμβουλοι και στις υπόλοιπες περιφέρειες και τους δήμους, η μείωση του αριθμού των συμβούλων θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας παρουσίασαν και το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρείται η διασφάλιση της παροχής στον πολίτη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από κάθε δημόσιο φορέα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης.

Παράλληλα, προβλέπεται -για πρώτη φορά- η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και η σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, διατάξεις που αφορούν στον Σύμβουλο Ακεραιότητας, προκειμένου να συμβάλλει καθοριστικά στην αναφορά, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών εν τη γενέσει τους.