Νέο ρεκόρ με 80.000 υπογραφές υπέρ του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Νέο ρεκόρ με 80.000 υπογραφές υπέρ του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Η συλλογή των υπογραφών, που ξεκίνησε από  νέους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να έχουν δικαίωμα ψήφου, ξεπέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις 80.000 υπογραφές και αποτελεί πλέον εδώ και καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ψηφίσματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Το βασικό αίτημα των υποστηρικτών τoυ braingain και της πρωτοβουλίας «Γυρίζουμε» είναι να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

Όπως διαχρονικά τονίζουν, με το σημερινό καθεστώς μπορούν να ψηφίζουν μόνο όσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, ενώ δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, κάτι που είναι ιδιαίτερα παράλογο, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει σχετική πρόταση από το 2018, προχωρώντας μάλιστα και στη σύσταση σχετικής επιτροπής. 

Αν και η επιτροπή με καθυστέρηση πολλών μηνών παρέδωσε την εισήγηση της τον περασμένο Απρίλιο στον αρμόδιο υπουργό, η κυβέρνηση αρνήθηκε επίμονα να φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζουν.

Αρκετοί εκ των Ελλήνων του εξωτερικού δηλώνουν ότι ο βασικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε προς την υλοποίηση του αιτήματος τους είναι διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ερείσματα στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά ούτε και αξιοσημείωτο κομματικό μηχανισμό. Άλλωστε, υποστηρίζουν ότι αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας ξεπέρασε το 15% σε όσους Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν από χώρες μέλη της ΕΕ. 

Σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτές είναι οι τελευταίες εθνικές εκλογές που δεν θα μπορούν να ψηφίσουν και ζητούν από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ως προς το συγκεκριμένο θέμα αφού απαιτούνται τουλάχιστον 200 βουλευτές για να περάσει η αλλαγή στον εκλογικό νόμο που θα επιτρέπει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.