Οικονομία και Παιδεία στην αιχμή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της ΝΔ

Οικονομία και Παιδεία στην αιχμή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Μετά και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η διαδικασία για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ αναμένεται να εισέλθει στην τελική ευθεία από το τρίτο δεκαήμερο Αυγούστου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει εγκατασταθεί πλέον και στα νέα γραφεία της οδού Πειραιώς. Το πρόγραμμα της ΝΔ στην οικονομία, το οποίο θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, άπαντες αναγνωρίζουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα ανακοινωθεί και σε μία συγκυρία, όπου πολλά στελέχη θεωρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη και εκείνο των πρόωρων εκλογών, παρά την αίσθηση ότι απομακρύνθηκε μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να βρει την πλειοψηφία που θα επέτρεπε την άμεση εφαρμογή απλής αναλογικής. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την πιθανότητα που αρκετά γαλάζια στελέχη εξακολουθούν να θεωρούν ισχυρή, να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προ μεγάλης αδυναμίας να διαχειριστεί πολιτικά τις επιπτώσεις από τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία λόγω υπερφορολόγησης και αναποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. 

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ θα παρουσιαστεί μέσα σε κλίμα, που η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλεί πως θα έχει χαρακτηριστικά, τα οποία θα καθιστούν ολοένα και πιο ευδιάκριτη τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και στην κοινωνία. Με το τέλος της χαλαρότητας των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή κάθε πολίτη, αλλά και κάθε νοικοκυριού στη δύσκολη καθημερινότητα, με τις υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις που θα επιβαρυνθούν και από τον αυξημένο, για πολλούς, ΕΝΦΙΑ, εκτιμάται ότι θα δημιουργείται ατμόσφαιρα ασφυκτικής πολιτικής πίεσης. Την οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται ούτε με επικοινωνιακές κινήσεις, ούτε με αποπροσανατολιστικές πρωτοβουλίες, όπως επιχείρησε να κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα για να στρέφει το ενδιαφέρον από την οικονομία και την καθημερινότητα. Πολύ περισσότερο όταν θα έχει μπροστά της και την αξιολόγηση που θα υποβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέες μεγάλες... δοκιμασίες -και ιδεολογικές- με φόντο τα εργασιακά, αλλά και όταν η ίδια εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα αμφισημίας απέναντι σε επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με επίκεντρο την φορά αυτή το Ελληνικό.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει εξάλλου και για την αδυναμία επίτευξης των στόχων σε σχέση με τα έσοδα, ως αποτέλεσμα εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, γεγονός που θα καθιστά ολοένα και πιο πιθανή την ενεργοποίηση του "κόφτη" δαπανών. Όλα αυτά είναι που συνθέτουν ένα σκηνικό "θερμού" φθινοπώρου για την κυβερνητική πλειοψηφία που κάνει αρκετά στελέχη της ΝΔ να μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων πριν η φθορά του κυβερνώντος κόμματος γίνει πλέον ανεξέλεγκτη. Αποτελεί μάλιστα πεποίθηση της γαλάζιας ηγεσίας ότι το αίτημα για εκλογές, που η ίδια έχει προβάλει από την άνοιξη και επιμένει σε αυτό, θα αποκτήσει σύντομα και ευρεία κοινωνική στήριξη.

Ορόσημο για τη ΝΔ

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, εκτός από σημαντικό σταθμό στην πορεία προς μία εκλογική νίκη, που η ηγεσία θεωρεί βέβαιο ότι θα έρθει όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, θα αποτελέσει και ορόσημο για την αξιοπιστία της μέσα και έξω από τη χώρα, δεδομένου πως οι γενικές διακηρύξεις περί μείωσης κρατικών δαπανών και φόρων και ταχείας προώθησης μεταρρυθμίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη 4%, θα πάρουν τη μορφή εξειδικευμένων προτάσεων. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα κινηθεί στον αντίποδα του λαϊκισμού, τον οποίο ξορκίζει άλλωστε ως βασικό αντίπαλο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων όχι μόνο στη χώρα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Το στοίχημα για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που εκ των πραγμάτων θα είναι προσαρμοσμένο στα στενά δημοσιονομικά δεδομένα, είναι να πείσει για τον ρεαλισμό, αλλά και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει στην κατεύθυνση μείωσης δαπανών και φόρων, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων. Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαβεβαιώνουν ότι δεν θα αναληφθεί καμία δέσμευση χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι είναι απόλυτα εφικτή η υλοποίησή της και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας υπερβολικών προσδοκιών.

Από τη στιγμή που ο απόηχος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα φθάσει και εκτός συνόρων, επιδίωξη είναι να ενισχυθεί μέσα και από αυτό η μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία, αλλά και το μήνυμα της πλέον αξιόπιστης ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμπε σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά τις επαφές και τις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες που είχε με ηγέτες και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στους οποίους παρουσίασε και το σχέδιο της ΝΔ για ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το στοίχημα της αξιοπιστίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να πείσει τους θεσμούς να αποδεχθούν αλλαγές σε αυτό το μείγμα, αλλά και να συναινέσουν σε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Παιδεία

Πολύ ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ θα βρεθεί όμως το επόμενο διάστημα και η Παιδεία, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο με το οποίο, όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρείται ουσιαστικά να τεθεί " η ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο". Ο Πρόεδρος της ΝΔ, που έχει ήδη ζητήσει προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή η οποία στη ΝΔ θεωρούν ότι πρέπει να διεξαχθεί πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι αποφασισμένος να ασκήσει συνολική κριτική, καθώς θεωρεί ότι η Παιδεία αποτελεί το χώρο που κατεξοχήν δοκιμάζεται από τις "ιδεοληψίες" και την κυβερνητική λογική "εξισωτισμού προς τα κάτω". Με συνέπεια μία σειρά επιλογών  που "υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και διαλύουν την ιδιωτική".

Ο Πρόεδρος της ΝΔ που επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα "αριστερά γονίδια του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται με όλη τους την ένταση στον νευραλγικό χώρο της Παιδείας", θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους με το σκεπτικό, όπως ανέφερε και στο αίτημα για την διεξαγωγή  προ ημερησίας, πως "το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών και η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες  συνέπειες".