ΝΔ για Κυπριακό: "Δεν είναι ώρα για κριτική, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους"

ΝΔ για Κυπριακό: "Δεν είναι ώρα για κριτική, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους"

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Την ανάγκη να επιδειχθεί ο "ύψιστος βαθμός σοβαρότητας και υπευθυνότητας από όλους", επισημαίνει η ΝΔ λίγο πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο τις εν εξελίξει διεργασίες στο Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό σχετικά με το που βρισκόμαστε και ποιες προοπτικές υπάρχουν για την επίλυση του Κυπριακού.

Αν και θεωρούν "επί της αρχής θετικό" που "έστω και στο παρά πέντε", όπως λένε χαρακτηριστικά, γίνεται θεσμικά αυτή η ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς, στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι "η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων, δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων, ούτε και υποκατάσταση της ευθύνης την οποία έχει η κυβέρνηση".

Ταυτόχρονα όμως διευκρινίζουν πως "δεν είναι και η ώρα να γίνει κριτική για την πορεία και τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης".

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να διατυπώσει στον πρωθυπουργό τις πάγιες θέσεις του κόμματος, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στη διαχρονική του θέση ότι "το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει". Όπως επισημαίνουν στη ΝΔ "σκοπός είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", ώστε "επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της Ε.Ε. και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων". 

Στήριξη στον Ν. Αναστασιάδη 
 
Η ηγεσία της ΝΔ εκφράζει τη σταθερή στήριξή της στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη να επιτευχθεί λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.
Επισημαίνει επίσης, συμπληρωματικά, δυο "θεμελιώδεις αρχές": "Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται" και δεύτερον ότι "η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών - Λευκωσίας είναι διαρκής στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού".

Στη συνέντευξή του στον Alpha την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί "συγκρατημένα αισιόδοξος για το ζήτημα του Κυπριακού", σημειώνοντας τις πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα, αλλά εκφράζοντας και ανησυχία για την γενικότερη στάση της Τουρκίας. 

"Το Κυπριακό συνδέεται με τη συνολική στάση της Τουρκίας. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία η ρητορική του κ. Erdogan, η οποία είναι καταδικαστέα, διότι επί της αρχής αμφισβητεί την βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης", είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Alan Duncan, είχε υπογραμμίσει πως "η Τουρκία είναι παίκτης - κλειδί στο να υπάρξει επιτυχία ή αποτυχία στη νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό".