«Να μην προσμετράται το αποτέλεσμα στην Επικράτεια»

«Να μην προσμετράται το αποτέλεσμα στην Επικράτεια»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια πρόταση στα μέτρα της για τους απόδημους Έλληνες φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την οποία δεν θα προσμετράται καν το εκλογικό αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Πάντως, σε σχέση με την παλαιότερη θέση του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω σχετικά το ενιαίο ψηφοδέλτιο, προτείνοντας πλέον κάθε κόμμα να έχει διαφορετικό.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των βουλευτών του εξωτερικού αυτοί θα είναι από 3 μέχρι 12, ήτοι ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Για παράδειγμα, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουλή, η μη συμπερίληψη στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας της ψηφοφορίας, γίνεται «για καθαρά λόγους ασφάλειας δικαίου, δεδομένου ότι, όπως ορθά υποστήριξε η πλειοψηφία της Επιτροπής, και χωρίς συνταγματική τροποποίηση η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης, ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα, των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού, εν όψει των ουσιωδώς διαφορετικών κατηγοριών, από πλευράς πραγματικού, στις οποίες ανήκουν».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η πρόταση του, που ουσιαστικά υποβαθμίζει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, εξηγείται στη λογική ότι «οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας» και άρα είναι «πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ότι η ψήφος των τελευταίων». Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επιδιώκει να « κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας». «Είναι το μόνο κόμμα, στα σαράντα χρόνια που εκκρεμεί η προαναφερθείσα συνταγματική επιταγή, που και εξειδίκευσε στην αναθεώρηση την αρχική πρόβλεψη, και φρόντισε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.