Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ δεν σχετίζεται με εθνικούς κανόνες εμπλοκής

Ν. Παναγιωτόπουλος: Ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ δεν σχετίζεται με εθνικούς κανόνες εμπλοκής

Δεν έχουν συμφωνηθεί διατάξεις αποτροπής συγκρούσεων, «και επομένως δεν υφίστανται τέτοιες που να σχετίζονται με τους Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής» επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στη Συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας για μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ..

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντ. Μυλωνάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε πως κατά το μέρος που αφορά στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «το συμπεφωνημένο κείμενο περιλαμβάνει την ύπαρξη εικοσιτετράωρης γραμμής απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων και εμπλοκής», ενώ, όπως τόνισε, δεν γίνεται αναφορά σε στάδια αποτροπής συγκρούσεων. 

Στο ερώτημα εάν «θα δύνανται τα ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίζουν τα τούρκικα που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ», ο κ Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίζει να αναχαιτίζει κάθε ίχνος που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις δια της παρουσίας τους και της αποτρεπτικής τους ισχύος κατοχυρώνουν τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».