8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Ν. Φίλης: Αυθαίρετη η παραδοχή ότι το Κράτος χρωστά στην Εκκλησία

Ν. Φίλης: Αυθαίρετη η παραδοχή ότι το Κράτος χρωστά στην Εκκλησία

Επανέρχεται ο πρώην υπουργός Παιδείας στο θέμα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μελέτη που να υπολογίζει το ύψος της εκκλησιαστικής περιουσίας και άρα η συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας είναι αυθαίρετη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, o πρώην υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η παραδοχή πως το Κράτος χρωστά στην Εκκλησία είναι αυθαίρετη και τόνισε πως αντίθετα παραχωρείται στην Εκκλησία το 50% των κερδών από αξιοποίηση περιουσίας, που δεν είναι καθαρό ότι της ανήκει.

«Δεν ισχύει αυτό που ακούστηκε ότι χρωστάει το κράτος. Η δέσμευση του προσυμφώνου είναι να τα δίνει πάντα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Και ρωτώ: Γιατί δεσμεύεται το ελληνικό κράτος ότι θα δώσει αυτά τα χρήματα; Επειδή λέει χρωστάει στην Εκκλησία. Μα, δεν τα χρωστάει! Αν τα χρωστάει να δούμε πώς. Αβλεπεί δεν δίνει χρήματα το κράτος. Χρειάζεται μια μελέτη λοιπόν», τόνισε.

Αιχμές ωστόσο άφησε ο βουλευτής και για την αστυνομία με αφορμή τη «σύλληψη» αστυνομικού από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην οποία βρισκόταν χωρίς κανέναν λόγο αλλά και την εξακρίβωση  στοιχείων αστυνομικών στην οποία προχώρησαν μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση πολιτών χωρίς σαφή εντολή και διαδικασία και δεν πιστεύω ότι η αντίδραση σε αυτή την παρακολούθηση είναι να μετατρεπόμαστε σε αστυνομικούς. Υπάρχουν διαδικασίες που ελέγχουν αν μια παρακολούθηση είναι νόμιμη ή παράνομη και πρέπει να επιληφθούν του γεγονότος αυτού οι αρμόδιες αρχές. Δεν θεωρώ ότι ο Ρουβίκωνας είναι το πρόβλημα της ασφάλειας στη χώρα μας. Είναι πολύ ευτελές και ανάξιο να συζητάμε έτσι το ζήτημα της ασφάλειας», δήλωσε.

«Καθαροί ρόλοι σημαίνει μια δημοκρατική αστυνομία που με βάση τους νόμους ασκεί τα καθήκοντά της και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται, να διατυπώνουν τα αιτήματά τους και βεβαίως να αντιδρούν σε πράξεις που δεν είναι νόμιμες», πρόσθεσε.