«Αν απαιτηθεί, παρ'ότι μπορούμε, δεν θα είμαστε μόνοι»

«Αν απαιτηθεί, παρ'ότι μπορούμε, δεν θα είμαστε μόνοι»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μηνύματα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό έστειλε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων θα συνεχίσει να προτάσσει την πολιτική του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται στις αρχές καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, μονομερείς ενέργειες», σημείωσε ο κ. Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πλέον πολύπλοκη κατάσταση των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, ωστόσο -όπως είπε- «δεν θα μας παρασύρει στο επίπεδο του βαλκάνιου καβγατζή». Πάντως έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσοι αμφισβητούν τη δύναμη της χώρας μας, λέγοντας: «Αν απαιτηθεί, παρ' ότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Σε ότι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης σημείωσε ότι προφανώς είναι άκυρη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα επιλέξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Στεκόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε απειλή» σημείωσε και προσέθεσε: «Η απραξία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστούν πολιτική. Είναι ο καιρός ανάληψης πολιτικού κόστους. Να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας».

Τέλος κοιτώντας προς το εσωτερικό της χώρας υπογράμμισε με νόημα ότι «γυρίσαμε την πλάτη στην πατριδοκαπηλία και στον λαϊκισμό, στην ψευδαίσθηση του ανάδελφου έθνους».