Ν. Χαρδαλιάς: Από τα 123 σχολεία με κρούσματα τα 93 είναι στην Αττική

Ν. Χαρδαλιάς: Από τα 123 σχολεία με κρούσματα τα 93 είναι στην Αττική

Νέα σύσταση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό έκανε και σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαραδαλιάς επισημαίνοντας ότι «τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα αλλά και χειρότερα», ενώ σημείωσε πως από τα 123 σχολεία στα οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού, τα 93 βρίσκονται στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι στην χώρα μας υπάρχουν 5.379 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και επισήμανε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, ενώ για τα σχολεία της Αθήνας σημείωσες πως αποτελεί ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα. 

Σχετικά με την εικόνα στα σχολεία, ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή έχει ανασταλεί η λειτουργία 10 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 113 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακόμα, κατέστησε σαφές πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για μέτρα, ειδικά για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ σε ότι αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των περιορστικών μέτρων είπε ότι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν βεβαιωθεί πάνω από 12.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τη συρροή κρουσμάτων που καταγράφηκε στο Δήμο Ευρώτα στη Λακωνία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουν καταγραφεί 39 μολύνσεις  σε αλλοδαπούς εργάτες γης, από τα 805 δείγματα. Υπογράμμισε πως έχουν απομονωθεί τα κρούσματα, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση σε ειδικό χώρο, ενώ οι επαφές τους βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση. Επίσης, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή τεστ σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή καθώς επίσης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Σχολιάζοντας την κριτική κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία ιχνηλάτησης κρουσμάτων που ακολουθείται, ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. Όταν δεν γνωρίζουμε από πού έχει κολλήσει ένα κρούσμα παίρνουμε πιο αυστηρά χωροταξικά μέτρα»

Με στόχο την περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη και μαζί η Πολιτική Προστασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, προχωρούν σε μια νέα δέσμη μέτρων που προστίθεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι 8 λέσχες φιλίας του δήμου Αθηναίων διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, εντατικοποιούνται τα rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.