Μητσοτάκης - Τσίπρας, διαφορά τακτικής και φιλοσοφίας

Μητσοτάκης - Τσίπρας, διαφορά τακτικής και φιλοσοφίας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Πιθανότητα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι όλες οι συγκυρίες στην πολιτική έρχονται την στιγμή που το θέλουν οι πολιτικοί, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός «αόρατου» σχεδίου .Πολλές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι μπορούμε εμείς να τα φανταστούμε, στοιχείο που παρατηρούμε και στην πολιτική σκακιέρα των ημερών.

Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους και κυρίως στοχεύσεις.

Από την μία ο κ.Μητσοτάκης «τρέχει» για να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, με τις όποιες ασφαλώς αστοχίες και από την άλλη τον κ.Τσίπρα να παλεύει να βρει αφήγημα για να αντιπολιτευθεί.

Και επειδή μιλήσαμε στην αρχή για συγκυρίες η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταξιδέψει στην μακρινή Σαγκάη επιβεβαιώνει όλων όσοι λένε ότι «θα κυνηγήσει μέχρι και την τελευταία συγκυρία και πιθανότητα προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει».

Για τον κ. Μητσοτάκη το ταξίδι στην Κίνα δεν αποτελεί μία συγκυριακού τύπου επιλογή. Η διεθνής παρουσία του σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις σχέσεις της χώρας εντός και εκτός Ευρώπης, προβάλλοντας την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας σε όλο τον κόσμο, κάτι για το οποίο επιμένουν πολύ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει πολιτική και επιχειρηματική διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ' ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με περίπου 180 εκπροσώπους Κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος κ. Xi θα επισκεφτεί την χώρα μας στις 11 Νοεμβρίου, στοιχείο μάλλον ασυνήθιστο, αφού ό πρόεδρος μιας αναμφίβολα ηγέτιδας δύναμης στον πλανήτη θα βρεθεί μέσα σε δέκα μέρες, δύο φορές απέναντι σε Ελληνες αξιωματούχους.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Σαγκάη θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως η βαθιά στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης.

Η Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά κινεζικά κεφάλαια, όμως ενδιαφέρεται σταθερά για συνεργασίες στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της συνδεσιμότητας, των τηλεπικοινωνιών, της ναυσιπλοΐας, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαμετακόμισης, μεταξύ άλλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με στελέχη της, επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού - επενδυτικού «Belt and Road Initiative», που εστιάζει σε κρίσιμα έργα υποδομών, και στο σχήμα «17+1», στο οποίο συμμετέχουν χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης σε έργα που θα δημιουργήσουν νέους άξονες μεταφορών και συνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπως μία σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα σε Πειραιά, Βελιγράδι και Βουδαπέστη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αποσαφηνίσει επίσης πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να καλλιεργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους επενδυτές, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, κι ότι επενδυτές από την Κίνα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Στο πολιτικό σκέλος, στρατηγική της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των πολιτικών ανταλλαγών με την Κίνα στο ύψιστο επίπεδο και η διατήρηση της εξαιρετικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση σε όλα τα πεδία συνεργασίας.

Η Ελλάδα άλλωστε πιστεύει ότι η συνεισφορά της Κίνας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του διεθνούς συστήματος εμπορίου. Η χώρα μας άλλωστε θεωρεί το Πεκίνο κρίσιμο παράγοντα πέρα από την «γειτονία» της ανατολικής Ασίας.

Η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους συνομιλητές της τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η Ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο τομέας της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria.

Ένας ακόμα κλάδος όπου η Ελλάδα έχει τα φόντα να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος είναι τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Οι κινέζοι πολίτες, εν τω μεταξύ, έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

Την ίδια ώρα ο κ.Τσίπρας δείχνει να μην έχει αντιληφθεί ακόμα τον θεσμικό του ρόλου, αφού προσπαθεί με επικοινωνιακές τακτικές περασμένων δεκαετιών (πόλωση) να κερδίσει κομματικούς πόντους.

Δύο διαφορετικές πολιτικές τακτικές, δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, δύο διαφορετικοί κόσμοι...