Μητσοτάκης: Κάνετε διαχείριση ήττας - Τσίπρας: «Όχι» στη ψήφιση από κοινού άρθρων

Μητσοτάκης: Κάνετε διαχείριση ήττας - Τσίπρας: «Όχι» στη ψήφιση από κοινού άρθρων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καμία συναίνεση δεν επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός είπε «όχι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει η ΝΔ και η ΝΔ να κάνει κάτι αντίστοιχο. Έστω και δύο άρθρα! Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό παρατήρησε ότι όταν μιλάει για τις εκλογές δεν αποπνέει καμία σιγουριά, ούτε ο ίδιος ούτε η ΚΟ. «Γιατί μπαίνετε σε αυτή τη συζήτηση; Γιατί σκέφτεστε από τώρα τι θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτακης για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: « Μια διαχείριση ήττας προσπαθείτε να κάνετε»!

Απαντώντας, δε, στη μομφή του πρωθυπουργού σχετικά με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας στηρίζει για δεύτερη θητεία είπε με χιούμορ.: «Πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε να σας πω και το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου.  Τον σέβομαι και νομίζω ότι επιτελεί άριστα τα καθήκοντά του».

Νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας μίλησε για μια καινοφανή πρόταση από μεριάς Μητσοτάκη, λέγοντας: «Εσείς αντί για συναίνεση προτείνεται τζόγο. Αυτή δεν είναι σοβαρή πρόταση αλλά καινοφανής και πρωτάκουστη».

Υποστήριξε, δε, ότι είναι παράδοξο η μια Βουλή να λέει το Α και η άλλη το Β, επιχειρώντας να πείσει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη. Σε ότι αφορά το άρθρο 86 ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί αυτό δεν άλλαξε στην προηγούμενη αναθεώρηση: «Αναφερθήκατε με εξαιρετικά σχόλια στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία. Γιατί δεν τα καταφέρατε τότε; Αφού πάντα ήσασταν υπερ της αναθεώρησης του άρθρου 86 γιατί δεν το προτείνατε;  Να τα ανοίξετε όλα και η επόμενη εκλογική μάχη να είναι ρουλέτα; »

Κλείνοντας, δε, κάθε παράθυρο συναίνεσης τόνισε ότι η αναθεώρηση «απαιτεί διαχρονική συναίνεση και όχι διακομματική». «Με προτάσεις ρουλέτα επιχειρείτε να διασύρεται την αναθεώρηση. Δεν το περίμενα από τη συντηρητική παράταξη», είπε.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σήκωσε το γάντι και απέφυγε να αναφερθεί στον κ. Παυλόπουλο. «Μιλήσατε για τον ΠτΔ ως Θεσμό που δεν πρέπει να εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια», είπε ο πρωθυπουργός και ενέπλεξε τους κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη.

«Είχα την αίσθηση ότι ο Σαμαράς και ο Γεωγιάδης  δεν σας επιτρέπουν να αναφέρεται το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας , αλλά δεν σας επιτρέπουν να πείτε και  το όνομα του προέδρου της  Δημοκρατίας», προσέθεσε. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η πρόεδρος της ΝΔ ήδη έχει κάνει τα σχέδιά του, αλλά τον προειδοποίησε δήθεν να μην μοιράζει θέσεις, διότι -όπως είπε- «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό και μετά τις εκλογές θα είστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πάλι ο Προκόπης Παυλόπουλος», είπε κλείνοντας.