Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η ανακοίνωση της «γαλάζιας» στήριξης σε υποψήφιους περιφερειάρχες 

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η ανακοίνωση της «γαλάζιας» στήριξης σε υποψήφιους περιφερειάρχες 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιμένει, τουλάχιστον δημοσίως, πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με την λήξη της τετραετίας το φθινόπωρο του 2019, όμως στο παρασκήνιο τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης  λαμβάνουν θέσεις εκλογικής μάχης, για κάθε ενδεχόμενο. 

Ήδη καταγράφονται κινήσεις από όλες τις πλευρές που «μυρίζουν» εκλογές ή τουλάχιστον που προκαλούν βάσιμες υποψίες πως το «χαρτί» της εθνικής κάλπης βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. 

Οι  περιοδείες πυκνώνουν, δεσμεύσεις και υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν κυρίως από την πλευρά του πρωθυπουργού, ενώ οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια φουντώνουν και αργά αλλά σταθερά δείχνουν να λαμβάνουν μορφή.

Το όλο σκηνικό γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, αν αναλογιστούμε την σοβαρή πλέον πιθανότητα στις 26 Μαΐου 2019 να διεξαχθούν τετραπλές εκλογές. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν ένα ένα τα κομμάτια αρχίζουν και μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο, με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογικές μονομαχίες, τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr δύο είναι οι κινήσεις που θα κάνει η ΝΔ μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, κινήσεις που αφορούν η μία στην αυτοδιοικητική κάλπη και η άλλη σε εκείνη των βουλευτικών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι η προσοχή της Πειραιώς επικεντρώνεται στο πως θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ προχωρά τον σχεδιασμό της σε όλα τα επίπεδα:

- Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και πάντως μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ΝΔ θα  ξεκαθαρίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την στήριξή της, όχι με την λογική του χρίσματος, σε συγκεκριμένους υποψηφίους για τις περιφέρειες της χώρας. 

Όπως ήδη άλλωστε έχουν τονίσει αρμόδια κομματικά στελέχη, η μάχη στις περιφέρειες της χώρας θα δοθεί για την ΝΔ συγκροτημένα.  Η σχετική ονοματολογία καλά κρατεί, όμως το μόνο σίγουρο αυτή την στιγμή είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του στους ήδη εκλεγμένους περιφερειάρχες, τους οποίους είχε υποστηρίξει και στις τελευταίες εκλογές, εφόσον δεν έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που να αμφισβητούν τη χρηστή διοίκηση στις περιφέρειές τους. Όσοι πάντως εκτιμούν  ότι οι επιλογές σε πρόσωπα υποψηφίων «κεντρικών» περιφερειών έχουν κλειδώσει,  καλό θα ήταν να μην βιάζονται, μια και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις. Παράλληλα σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η  σχετική λίστα που θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να μην έχει και τις 13 περιφέρειες, αλλά μεγάλος μέρος αυτών,όπως τονίζει αρμόδια πηγή, αφήνοντας μερικές προς δημοσιοποίηση σε δεύτερο χρόνο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, στις 27 Αυγούστου στην ΕΡΤ1: «Στις πρωτεύουσες των νομών, πολύ περισσότερο στους μικρότερους δήμους και στις περιφέρειες δεν πρόκειται να δοθούν χρίσματα. Πρόκειται για απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απλώς κατά την πορεία προς τις εκλογές, η ΝΔ θα βρει τον τρόπο για να δηλώσει ποια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που κινείται στον ιδεολογικό της χώρο στηρίζει. Αυτό ισχύει για τις πρωτεύουσες των νομών και τις περιφέρειες. Στους μικρότερους δήμους παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης. 

-Θέμα ημερών είναι και η επίσημη γνωστοποίηση  των εκλογικών περιφερειών των ήδη εκλεγμένων βουλευτών, μετά την κατάτμηση της Β'' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο σχετικός κατάλογος είναι έτοιμος και οι ανακοινώσεις θα είχαν γίνει στο τέλος Ιουλίου, αλλά εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναβλήθηκαν. Από την σχετική  λίστα θα απουσιάζουν δύο ονόματα βουλευτών, οι οποίες εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Β'' Αθήνας.

Το πρώτο είναι αυτό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θα ηγηθεί της μάχης της ΝΔ για την ευρωβουλή, ενώ θα είναι και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του τακτικού  συνεδρίου του Δεκεμβρίου. Το δεύτερο είναι αυτό της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να διεκδικήσει την είσοδό της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μην ξεχνάμε πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν ξανά με σταυρό προτίμησης. 
Πιο συγκεκριμένα οι εκλεγμένοι βουλευτές κατανέμονται ως εξής:

- Στον Βόρειο Τομέα  Αθηνών, που διαθέτει  15 έδρες  θα περιληφθούν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος οι κύριοι Χατζηδάκης και Γεωργιάδης, ενώ θέση στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα έχουν οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Νίκη Κεραμέως. 

- Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.  Από τους σημερινούς βουλευτές  στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο  θα βρίσκεται ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. 

Ο νότιος τομέας Αθηνών θα έχει 18 έδρες. Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο θέση θα βρίσκονται οι βουλευτές Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί παρελθόν και τη θέση της παίρνει η Περιφέρεια Ανατολικής και  η περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Στον Ανατολικό Τομέα Αττικής, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα είναι οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου, Γεωργία Μαρτίνου.

Στον Δυτικό Τομέα Αττικής το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τον Θανάση Μπούρα.