Με το βλέμμα στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων

Με το βλέμμα στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μετά την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, και τα άκρως δυσμενή αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών  σήμερα το βλέμμα στρέφεται κυρίως στο αποτέλεσμα της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων όπου κατέστη δυνατή η παρουσία υποψηφίων που στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα. Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν σε δύο… θαύματα.

Ο Αλ. Τσίπρας πάντως απέφυγε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να επιχειρήσει έστω τη στήριξη των δύο υποψηφίων και να βρεθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου, εν αντιθέσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποδέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή, τους γαλάζιους που πέρασαν στο  δεύτερο γύρο.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου ότι ο  πρωθυπουργός μόνο τη περασμένη Δευτέρα στη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μια αναφορά στους δύο υποψηφίους.

«Ειδικά στο δήμο της Αθήνας με το Νάσο Ηλιόπουλο και στην Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου πρέπει να αποδείξουμε ότι ξέρουμε να δίνουμε μάχες, γιατί χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται και ο αγώνας αυτός είναι αγώνας που μπορεί να κερδηθεί και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να κερδηθεί», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η Ρένα μπορεί να δώσει το πρώτο μήνυμα σε αυτούς που πιστεύουν ότι έχει τελειώσει το ματσάκι για τις εθνικές εκλογές, μπορεί να δώσει το πρώτο μήνυμα ότι καλό είναι να μη θεωρούν ότι έχει λήξει η υπόθεση πριν να μιλήσουν οριστικά οι πολίτες με την ετυμηγορία τους».

Στην ανακοίνωση, δε, του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία αναφορά ούτε στον Ν. Ηλιόπουλου ούτε στη Ρ. Δούρου και επελέγη να γίνει λόγος για στήριξη σε προοδευτικά ψηφοδέλτια κατά τις εκλογές του δεύτερου γύρου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερο βάρος στο Δήμο Θεσσαλονίκης δίνει η Πειραιώς αφού η πρωτιά του Ν. Ταχιάου την πρώτη Κυριακή των εκλογών καθιστά εφικτή μια επανάληψη της νίκης σήμερα. Ο κ. Ταχιάος έδωσε μια σκληρή μάχη και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αποτελεί μια επιτυχία δεδομένου ότι υπήρξαν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια προερχόμενα από τη Ν.Δ., όπως αυτό του κ. Ορφανού, που συγκέντρωσαν υψηλό ποσοστό.

Αρκεί να σημειωθεί ότι αντιμετώπισε επιθέσεις με fake news και επιχειρήθηκε η αποδόμησή του. Μέχρι και ανακοινώσεις από το… Μετρό Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ βρέθηκε να αντιμετωπίζει την περίοδο της στήριξης της Κ. Νοτοπούλου από όλον τον κρατικό μηχανισμό.

Η μάχη στις υπόλοιπες Περιφέρειες

Σε κάθε περίπτωση, από τις 13 περιφέρειες ήδη οι πρώτες πέντε έχουν περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ολοκληρώσει τη νίκη της περασμένης Κυριακής, ώστε το μπλε να κυριαρχεί απόλυτα στον χάρτη που θα δείχνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σήμερα το βράδυ.

 Η Νέα Δημοκρατία ρίχνει ουσιαστικά το βάρος της στη Δυτική Ελλάδα όπου ο Νεκτάριος Φαρμάκης έρχεται αντιμέτωπος με τον Απόστολο Κατσιφάρα που υποστηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ρόδη Κράτσα η οποία έχει απέναντί της τον  νυν περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιόνια Νησιά, τον Θοδωρή Γαλιατσάτο.

Επίσης στον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα ο οποίος αναζητά μια νίκη απέναντι στον Πέτρο Τατούλη στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

 Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες, αυτές έχουν ως εξής: στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο κ. Μέτιος (34,36%) αντιμετωπίζει τον κ. Κοψίδη (30,61%), στο Βόρειο Αιγαίο,  η Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ) τον κ.  Μουτζούρη και στη Στερεά Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός (ΝΔ) θέλει να κερδίσει τον ανεξάρτητο Απόστολο Γκλέτσο.

Με λίγα λόγια, εκτός της περιφέρειας Αττικής μοναδικές περιφέρειες που μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής δύο: των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας, όπου βέβαια ο κ. Κατσιφάρας υποστηρίζεται και από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά έχει αποδεχτεί τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος διατηρώντας άριστες σχέσεις με κορυφαίους υπουργούς και στελέχη. Στις υπόλοιπες οι υποψήφιοι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.