Με τη συμφωνία θα ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων

Με τη συμφωνία θα ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην διαβεβαίωση ότι η διακομματική συμφωνία διασφαλίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό θα ψηφίσει προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι «λίγοι» που δεν εμπίπτουν στη συμφωνία «δεν χάνουν το δικαίωμά τους και μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν στη χώρα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή είναι «προϊόν συμβιβασμού» και συμπλήρωσε το εξής: «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε στον πρωθυπουργό που τον στήριξη στην προσπάθεια συναίνεσης αλλά τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή. Χαρακτήρισε, δε, αδιανόητο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα κόμματα δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για το αυτονόητο και το δικαίωμα στη ψήφο «να το ασκούν μόνο οι προνομιούχοι»!

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

-Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

-Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον θέλουν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.

-Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει πρόβλεψη επιστολικής ψήφου.

-Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 χρόνια, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια και μπορούν να το αποδείξουν με έγγραφα.