Αλ. Τσίπρας: Επικοινωνιακό σόου για το χρέος με γραβάτα που την έβγαλε για να δώσει... νέες μάχες

Αλ. Τσίπρας: Επικοινωνιακό σόου για το χρέος με γραβάτα που την έβγαλε για να δώσει... νέες μάχες

«θεατρικές» κινήσεις σε μια «γιορτή» που στήθηκε προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ότι επετεύχθη μια μεγάλη νίκη στο ζήτημα του Χρέους κατά τη διάρκεια του Eurogroup, από τον Πρωθυπουργό της χώρας ο οποίος εμφανίσθηκε στο Ζάππειο φορώντας τη γραβάτα, που σύμφωνα με πληροφορίες του είχε δωρίσει ο Ζόραν Ζάεφ.

Ενδεικτικό της επικοινωνιακής προσπάθειας που κατεβλήθη από το επιτελείο του είναι το γεγονός ότι με το πέρας της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έβγαλε τη γραβάτα και φώναξε προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που είχαν συγκεντρωθεί ότι: «εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, όμως τη μάχη ως τώρα την έδινα χωρίς τη γραβάτα». 




Στην ομιλία επιχείρησε να πείσει ότι κέρδισε το χρέος και υποσχέθηκε κοινωνική δικαιοσύνη που θα πάρει τη θέση της λιτότητας ξεχνώντας όμως πως οι αντιδράσεις των αγορών δεν είναι προδιαγεγραμμένες και πως εν τέλει το πρόβλημα δεν έχει ουσιαστικά λυθεί, καθώς οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι υψηλοί, κάτι που επανειλημμένα έχει τονίσει το ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

«Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της», τόνισε και υπογράμμισε πως «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες».

«Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος», υπογράμμισε.

«Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε. Δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια».

«Μετά τις χθεσινές αποφάσεις η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα. Τη θέση της λιτότητας θα παίρνει η δικαιοσύνη. Τη θέση της επιβολής θα παίρνει η δημοκρατία. Τη θέση της εξαίρεσης θα παίρνει η κανονικότητα. Καταφέραμε να επιλύσουμε το θέμα του χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις της διαπλοκής», είπε.

«Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο κι αυτός είναι «να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης».

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «η εποπτεία δεν έχει καμία σχέση με τον μηχανισμό της επιτροπείας που ζήσαμε» και συμπλήρωσε «Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες».