Μάτι: Ήρθε η ώρα των «ποινικών ευθυνών» υπουργών

Μάτι: Ήρθε η ώρα των «ποινικών ευθυνών» υπουργών

Του Παναγιώτη Στάθη

Ανοίγει στη Βουλή ο φάκελος για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων που είχαν την ευθύνη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 98 άνθρωποι. Τη διαδικασία «ξεκλειδώνει» η διαβίβαση της μήνυσης που είχε υποβληθεί στις 20 Αυγούστου από τη γυναίκα η οποία είχε χάσει τον άνδρα της και τα δύο παιδιά της.

Η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης μήνυσης είναι αφενός πως στρέφεται κατά των αρμόδιων υπουργών και αφετέρου πως ενέταξε στην ποινική διερεύνηση το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Το αδίκημα αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι ενώ γνώριζαν πως επίκειται κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές, δεν έπραξαν ό,τι όφειλαν να πράξουν, το αποδέχτηκαν δηλαδή ως ενδεχόμενο. Κι όλα αυτά ενώ η εισαγγελική έρευνα για τις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων (Περιφέρεια, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο κ.λπ.) βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κλήτευση υπόπτων για την τέλεση αδικημάτων, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις. Η διαδικασία θα κινηθεί όταν παραδώσει το πόρισμά ο ειδικός πραγματογνώμονας που έχει οριστεί από την Εισαγγελία.

Η μήνυση

Πρόκειται για την έγκληση την οποία υπέβαλε τον Αύγουστο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας η Βαρβάρα Φύτρου, χήρα του Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα της 13χρονης Εβίτας και του 11χρονου Ανδρέα, που βρήκαν και οι τρεις τραγικό θάνατο στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η μήνυση που διαβιβάστηκε αμελητί χθες στη Βουλή στρέφεται κατά του τέως υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και του τότε αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, αλλά και κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη. Καταλογίζει επίσης ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, τέως αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, και Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη Καπερνάρο, η μήνυση της Βαρβάρας Φύτρου ανοίγει τον δρόμο για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από τη Βουλή. «Οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», δηλώνει ο συνήγορος.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στη μήνυση, «όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν.

Όλοι οι ανωτέρω αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε».

Η διαφοροποίηση σε σχέση με όσα έχουν υποβληθεί ενώπιον των εισαγγελέων είναι πως η συγκεκριμένη μήνυση εισάγει στη διερεύνηση το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Ότι, δηλαδή, οι μηνυόμενοι υπηρεσιακοί αλλά και πολιτικοί παράγοντες γνώριζαν πως οι παραλείψεις τις οποίες είχαν κάνει μπορούσαν να αποφέρουν θανατηφόρα αποτελέσματα εξαιτίας των πυρκαγιών και όμως το αποδέχθηκαν ως αποτέλεσμα.

Οι μηνύσεις των χαροκαμένων συγγενών δεν ταράζουν πάντως τη συνείδηση της Ρένας Δούρου, η οποία δεν αισθάνεται υπόλογη και απολογούμενη για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, όπου χάθηκαν 98 άνθρωποι. Η περιφερειάρχης Αττικής εμφανίστηκε πίσω από ένα πληκτρολόγιο μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, με μοναδικό στόχο να υπερασπιστεί τον εαυτό της μέσα από ένα κείμενο 350 λέξεων, εκ των οποίων μόνο οι 60 αφορούσαν την τραγωδία του περασμένου Ιουλίου.

Η κ. Δούρου τα έβαλε πάλι με τους «άλλους». Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς καμία απάντηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες κι έχοντας το θράσος να μιλά για έλλειψη σεβασμού των «κακών» άλλων απέναντι στους θανάτους δεκάδων ανθρώπων, επειδή τολμούν αυτοί οι «άλλοι» να κάνουν κριτική στο έργο της...

«Φθάνει πια με μια παρεούλα, τρολ και ορισμένα ΜΜΕ, που δεν σέβονται ούτε θανάτους, ούτε πόνο, αλλά ούτε και την σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης. Προσπαθούν με κάθε τρόπο, με κάθε ψέμα, να περάσουν τη δική τους, διαστρεβλωμένη, εικόνα. Γιατί έτσι τους βολεύει, κομματικά, πολιτικά. Ανήθικα. Ας το πάρουν όμως απόφαση. Δεν θα τους περάσει», γράφει στο Facebook η κ. Δούρου.

«Δώσε» απαντά στην ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης και η απάντηση της κ. Δούρου στο σχόλιό του είναι «ρακές;». Ενδεικτικές αντιδράσεις σεβασμού στους νεκρούς της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική από τους ανθρώπους που κυνικά υποκρίνονταν, μπροστά στις κάμερες, άγνοια για όσα τραγικά συνέβαιναν στο Μάτι την ώρα του ολέθρου.

Φωτογραφία intime news

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 7/9