Μ. Καλογήρου: Ο νόμος περί καταχραστών Δημοσίου θα αλλάξει με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Μ. Καλογήρου: Ο νόμος περί καταχραστών Δημοσίου θα αλλάξει με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την αλλαγή του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου στον νέο Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μετά την εξοντωτική ποινή της καθαρίστριας που πιάστηκε με πλαστό πτυχίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα εξορθολογιστούν οι ποινές σχετικά με οικονομικά εγκλήματα, λαμβάνοντας υπόψη «τους ασθενέστερους πολίτες που ταλαιπωρούνται». Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι οι νέοι Κώδικες θα ψηφιστούν γύρω στον Μάρτιο (για την ιστορία ο Σ. Κοντονής είχε πει ότι θα έρθουν στη Βουλή στις αρχές του 2018) και επειδή όπως τόνισε είναι ένα δύσκολο και επίπονο έργο χρειάζεται κλίμακα καλής συνεργασίας και επιστημονική συναίνεσης από όλα τα κόμματα.

Την ίδια ώρα, ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοιοι νόμοι για φτωχούς συμπολίτες μας». «Δεν γίνεται επειδή πήρε ένα πλαστό πιστοποιητικό δημοτικού και πήγε  να πιάσει δουλειά ως καθαρίστρια να τιμωρείται με 10 χρόνια φυλακή. Να τιμωρηθεί αλλά όχι με 10 χρόνια, όταν την  ίδια ώρα διάφορα οικονομικά συμφέροντα εισπράττουν 200 και 300  εκατομμύρια και δεν τα αποδίδουν στην Δ.Ε.Η. και κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα μας με διάφορους τρόπους που είδαμε στο παρελθόν. Ο νόμος αυτός καταδιώκει ανθρώπους που διέπραξαν επί της ουσίας αδικήματα επιβίωσης. Δεν μπορούμε να δείχνουμε όλο το μένος των καταχραστών σε ανθρώπους που διέπραξαν αδικήματα επιβίωσης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.