Κυρ. Μητσοτάκης: Συνταγματικός ακτιβισμός οι κυβερνητικές ερμηνείες για την αναθεώρηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνταγματικός ακτιβισμός οι κυβερνητικές ερμηνείες για την αναθεώρηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καθορίσει η προτείνουσα Βουλή την κατεύθυνση των προς αναθεώρηση άρθρων αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «συνταγματικό ακτιβισμό» που δύναται να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία. Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. και του Πρωθυπουργού με επίκεντρο τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, την πρόθεσή του να εγκρίνει σε αυτή την τη Βουλή και την διατύπωση των άρθρων που θα αναθεωρηθούν, αναγκάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του! Ο πρωθυπουργός, στο πινγκ - πόνγκ, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ως εκ τούτου ομολόγησε την μεθόδευση που επιχειρεί να στήσει. «Μήπως δεν το έχετε καταλάβει και θέλετε συντακτική συνέλευση; Αυτό που προτείνετε είναι εκφυλισμός για την ίδια την αναθεωρητική διαδικασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ στην τριτολογία του το έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο: «Η πρώτη Βουλή είναι η προτείνουσα, αλλά η υπερψήφιση σε αυτή δεσμεύει και προς την κατεύθυνσή τους τα άρθρα που θα επιλέξει να αναθεωρηθεί. Υπάρχει ήδη απόφαση του Ανώτατου ειδικού δικαστηρίου που κάνει ακριβώς αυτή την ερμηνεία που σας είπα ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική μόνο ως προς τα άρθρα αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης, δεν λέω το περιεχόμενο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας αντιληφθεί εκ των προτέρων το παιχνίδι που στήνει η κυβέρνηση τόνισε ότι να επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατεύθυνση τότε τινάζεται στον αέρα ολόκληρη η διαδικασία. «Η ΝΔ δεν θα αποδεχτεί αυτή την ερμηνεία γιατί αντιβαίνει πλήρως στη συνταγματική τάξη και τις απόψεις που έχουν εκφράσει όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι», είπε αρχικά και προσέθεσε: «Αλλά κατάλαβα από τις προθέσεις σας ότι προς τα εκεί κινείστε. Όμως η επόμενη Βουλή θα ερμηνεύσει το Σύνταγμα και εκεί δεν θα είστε πλειοψηφία».  Μάλιστα, επικαλούμενος τον Δ. Τσάτσο ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η επόμενη Βουλή μπορεί αφενός να μην αναθεωρήσει κάποιες διατάξεις και αφετέρου να προσδώσει  νέο περιεχόμενο από αυτό που είχε προτείνει η προηγούμενη Βουλή.  

Την ίδια ώρα, αδιάβαστος πιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κλείνοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει άλλη παιδεία για τους κληρονόμους κι άλλη για τα παιδιά του λαού.  «Όσο είμαστε εμείς εδώ η παιδεία θα είναι ίση για όλους», είπε ενώ λόγο νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι αν συμπεριληφθεί μια τέτοια πρόβλεψη τότε το κράτος θα επιχορηγεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  «Το μόνο που θα επιφέρει είναι να υποβαθμιστούν περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστήμια και να έχει εκπαίδευση μόνο ο φοιτητής με ισχυρή οικονομική θέση γονιών», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας για να λάβει άμεσα την απάντησή του!

«Δηλαδή πρέπει το κράτος να επιδοτεί και την ιδιωτική υγεία;  Μα τι είναι αυτά που λέτε; Ποιος σας γράφει αυτές τις σαχλαμάρες», τόνισε αρχικά και υπενθύμισε ότι ήδη  50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό σήμερα και πληρώνουν για την εκπαίδευση  τους. «Δεν είναι όλοι οι πλούσιοι,  κυρίως είναι παιδιά μεσαίας τάξης  και στους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά Υπογράμμισε, δε, ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στην ανατολική μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι βασικό μέλημα της ΝΔ είναι τα δημόσια πανεπιστήμια, «για τα οποία δεν είπατε κουβέντα. «Πουθενά στον κόσμο κάποιο πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες, να μην κάνουν μάθημα επειδή έτσι γουστάρει ο Ρουβίκωνας», επισήμανε ο πρωθυπουργός  και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει τελείως το άσυλο. «Οι μπαχαλάκηδες και οι Ρουβίκωνες να ξέρουν την επόμενη μέρα θα πεταχτούν έξω», είπε με έμφαση.

Έντονη ήταν η κόντρα και για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες, θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5 και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς!», ήταν η μομφή του Αλ. Τσίπρας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι προανήγγειλε 10.000 απολύσεις ιερέων και έκανε λόγο για τερτίπια και κοροϊδία αίσχιστου είδους. «Μη δημαγωγείται ασύστολα προς άγραν ψήφων μερικών κληρικών», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.