Κυρ. Μητσοτάκης - Ουρ. Φον ντερ Λάιεν: Παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»

Κυρ. Μητσοτάκης - Ουρ. Φον ντερ Λάιεν: Παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»

Την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υποδέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να έχουν πρόγευμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος στο αεροσκάφος της η άφιξη της προέδρου της Κομισιόν θα καθυστερήσει.

Κυρ. Μητσοτάκης και Ουρ. Φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.

Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα ακολουθήσει συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιαστούν:

Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

  • Η δράση των Αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.
  • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
  • Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
  • Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.
  • Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η ομάδα διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Στη Βουλή τον Ιούλιο

Το λεπτομερέστατο κείμενο της επιχειρησιακής συμφωνίας που θα συνάψει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο.

Οι βουλευτές, αλλά και όλοι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και την τελευταία λεπτομέρεια για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να πάρει ως αντάλλαγμα τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καταρρίπτοντας τις κορώνες της αντιπολίτευσης ότι η χώρα δεσμεύεται από την... πίσω πόρτα με ένα νέο μνημόνιο.

Η ψήφιση της επιχειρησιακής συμφωνίας από τη Βουλή, θα είναι και το τέλος μιας διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση πόρων συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ (ή 9,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν και οι πόροι του REACT-EU), είτε μέχρι το τέλος Ιουλίου, είτε στις αρχές Αυγούστου. 

Τέλη Ιουλίου η έγκριση

Μετά την έγκριση της Επιτροπής, έρχεται η ώρα του Συμβουλίου αρχηγών -κρατών. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσα σε έναν μήνα από την έγκριση που θα δώσει η Κομισιόν, κάτι που μας τοποθετεί χρονικά προς το τέλος Ιουλίου.

Αυτός ο μήνας δεν θα πάει χαμένος. Όσο θα περιμένουμε τους ηγέτες να δώσουν και την τελική έγκριση, θα ξεκινήσει άλλος ένας γύρος διαβουλεύσεων αυτή τη φορά για τη σύνταξη της επιχειρησιακής συμφωνίας. Ένα λεπτομερές κείμενο με όλα τα χρονικά ορόσημα και τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώνει η Ελλάδα (υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε), προκειμένου να προχωρά η εκταμίευση των πόρων.

Και εδώ φαίνεται να έχει ληφθεί η εξής πολιτική απόφαση: Το κείμενο της επιχειρησιακής συμφωνίας θα κατατεθεί στη Βουλή. Και όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά και για ψήφιση. Τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του κειμένου γνωρίζοντας ότι η ψήφος συνδέεται με την εκταμίευση πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 9,5 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να μπουν στη χώρα τον Αύγουστο (ή αν θα μας καθυστερήσουν οι διακοπές των Βρυξελλών) τον Σεπτέμβριο.