Η συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει – Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει – Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Την εκτίμηση ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει και μάλιστα σύντομα, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο ενώ χαρακτήρισε «άψογο» τον χειρισμό του Νίκου Δένδια στην πρόσφατη συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο χειρισμός του Υπουργού Εξωτερικών ήταν άψογος, απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ευπρέπεια ενώ συμπλήρωσε ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Τόνισε, δε, ότι η εντολή που είχε δώσει στον Νίκο Δένδια να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη, σημειώνοντας ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

«Τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά έχουν και τη χρησιμότητα τους γιατί καταδεικνύουν ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. «Η εντολή που είχα δώσει ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντηση. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Το πλαίσιο του διαλόγου από εκεί και πέρα υπάρχει, οι διερευνητικές συνεχίζονται και ο διάλογος δεν διακόπτεται», συνέχισε.

«Το μόνο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων είναι το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως η δική του επιθυμία είναι να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα γίνει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν θα αργήσει, ωστόσο δεν την προσδιόρισε χρονικά. «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει καθώς και ότι οι διερευνητικές συνεχίζονται. «Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και με αυτοπεποίθηση θα τείνει χείρα φιλίας στη γείτονα χώρα στο επίπεδο που μπορεί να συνεννοηθεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.