Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 18:58

-A +A

«Παίξατε τη χώρα κορώνα γράμματα, μαθήματα από εσάς δεν δεχόμαστε»

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, 18:58
«Παίξατε τη χώρα κορώνα γράμματα, μαθήματα από εσάς δεν δεχόμαστε»
-A +A

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην πλήρη αποδόμηση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρατηρώντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν μίλησε για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το άσυλο. Έστειλε, επίσης, σαφές μήνυμα προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αυτή την παράταξη η οποία έχει το θάρρος και τη δυνατότητα να βλέπει το εθνικό πάνω από το κομματικό ειδικά από εσας προσωπικά που παίξατε κορώνα γράμματα την τύχη της χώρας, μαθήματα δεν δεχόμαστε». 

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε τον Α. Τσίπρα ψευδόμενο σχετικά με δηλώσεις του Στ. Πέτσα, στις οποίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήθεν συμψήφισε προσφυγικό με άλλα εθνικά θέματα και για έτερη φράση του ότι οι περισσότερες περιπολίες φέρνουν περισσότερα ατυχήματα. «Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης. Το χούι δεν φεύγει», τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τις καταθέσει στα πρακτικά!

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός με χιούμορ απάντησε στον κ. Τσίπρα σχετικά με την… εκτίμησή του ότι το έργο της ΝΔ είναι έργο… ΣΥΡΙΖΑ! «Θέλατε αλλά δεν προφτάσατε να τα κάνετε όλα αυτά εσείς και πολλά περισσότερα», είπε αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, δεν υποχρέωσε κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Ιούλιο, αφού είχε περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε… φόβο στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ένας «επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να στέκεται στην αίθουσα και να δηλώνει περήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαίαίναι ακροδεξιός λαϊκισμός να δηλώνει κανείς ότι η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται»!

Επίσης, ρώτησε τον κ. Τσίπρα να είναι ικανοποιημένος ως « ως ένας ευαίσθητος αριστερός από το γεγονός ότι τελικά με τη διαδικασία την οποία εσείς ακολουθούσατε καμία αίτηση ασύλου δεν είχε τελεσιδικήσει εκτός κι αν πέρναγε πολύ μεγάλο διάστημα;». Ενώ ειδική μνεία έκανε στην φάμπρικα που έχει στηθεί με τις ΜΚΟ και τους ιδιώτες γιατρούς που έδιναν πιστοποιητικά μετατραυματικού στρες για να εγκρίνονται οι αιτήσεις ασύλου!

Και βέβαια, τόνισε ότι να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πιο… πατριώτες από τη ΝΔ, «πάει πολύ, πάρα πολύ»!

Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που από τη δεύτερη μέρα που εξελέγην πρόεδρος της ΝΔ ζητούσε και επί 3,5 χρόνια εκλογές. Αναρωτήθηκε πως όλα αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα υλοποιηθούν. «Πως ακριβώς θα φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορα; Το δίκαιο της θάλασσας θα το εφαρμόσετε; Πείτε μας για να ξέρουμε κι εμείς», αναρωτήθηκε σχετικά και εκτίμησε ότι περισσότερες περιπολίες στο Αιγαίο σημαίνουν περισσότερα συμβάντα και όχι περισσότερες διασώσεις. Μιλώντας εκ νέου για το παρελθόν υποστήριξε ότι εκείνη την περίοδο η χώρα ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας και πως ο Όρμπαν και άλλοι ομοϊδεάτες του έκλειναν τα σύνορο και οδηγούσαν την Ελλάδα να γίνει ένα μαύρο κουτί. «Η Αριστερά πάντα ήταν μπροστά στους αγώνες. Τέρμα το εμπόριο πατριωτισμού και ευαισθησίας για τα εθνικά ζητήματα», τόνισε και κλείνοντας τη δευτερολογία του υποστήριξε σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πρωτοβουλίες προς όφελος της σταθερότητας στη γειτονική χώρα και είμαστε περήφανοι γιατί βλέπουμε έναν έναν τους βουλευτές σας να έρχονται και να προσπαθούν να σας βάλουν μυαλό. «Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κυρία Μπακογιάννη», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού εξέθεσε τον Αλ. Τσίπρα για τη δήλωση Πέτσα ξεκαθάρισε ότι  το Λιμενικό θα σώζει κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στην θάλασσα γιατί αυτό επιβάλλει η ηθική μας. «Κάνατε υπαινιγμό για ένα ατύχημα το οποίο αν υπήρχε επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων αυτό θα είχε αποφευχθεί. Εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες», σημείωσε με τον Αλ. Τσίπρα να δεσμεύεται ότι θα φέρει την απομαγνωτοφώνηση της δήλωσης Πέτσα και αν ισχύει τότε θα πρέπει να τον αποπέμψει.

«Η χώρα αποκτά δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου»

Δριμύ κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ και δη για τα… ερείπια που άφησε πίσω του και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι με νέο νομοσχέδιο η Ελλάδα «αποκτά ένας σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου»! «Σήμερα το σχέδιο νόμου ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έγιναν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία.

«Οι πιο πολλές επιστροφές ήταν οικειοθελείς  που αποδεικνύει ότι το σύστημα χορήγησης ασύλου έμενε σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι στη  χώρα έρχονταν άνθρωποι για να μείνουν απροσδιόριστο διάστημα χωρίς έλεγχο. «Και δίναμε δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει τη συμφωνία και στην Ευρώπη να μας κατηγορεί ότι δεν  είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο επέτρεπε λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους. «Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε η νέα κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά,  προβληματικές δομές, σχεδόν 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι απέναντί μας και οφείλουμε αν το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρότατων οργανισμών. Κατά τον ίδιο το βλέμμα της κυβέρνηση είναι τόσο στους «κυνηγημένους όσο και στα δικαιώματα των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι όσοι θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας, εκπέμποντας παράλληλα το μήνυμα ότι τέλος με όσους διαμένουν παράνομα στη χώρα. «Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και αν παραμείνουν. Θα επιστρέφονται είτε στην Τουρκία είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα διακινητών». Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να υποδεχτεί τους πάντες, καθώς αυτό θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα: «Θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη Ελλάδα,  θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι ίδιο λάθος αυτή των κλειστών. Αντιθέτως, όπως είπε, «η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά, γι αυτό και θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν όμως αυτό θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα».

Σε εκείνο το σημείο, μάλιστα, αναφέρθηκε καταχειροκροτούμενος στην πρόσφατη εικόνα με μια μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική να κρατάει υπερήφανα την ελληνική σημαία. «Όπως θαυμάζω τον Γιάννη έτσι καμάρωσα την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική. Αυτό το κορίτσι που με τόσο υπερηφάνεια κρατούσε τη γαλανόλευκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα από τα οποία, δυστυχώς, μόλις 1.200, έχουν σήμερα, τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής ενώ υποδέχτηκε εξαιρετικά θετικά τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για μια επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Σημείωσε, δε, ότι σημαντικό η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της χώρας μας είναι ο εξής: «Καμία χαμένη ζωή αλλά και καμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε: «Η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή θα υπάρχει στα λόγια και στα συνθήματα. Είναι η σκέψη μιας μεγάλης κυνηγημένης της Χάνα Άρεντ που κατέφυγε πρόσφυγας και υπερασπίστηκε όσο κανείς το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα. Ήταν και η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να υποστηρίζουν στην πράξη μόνο οργανωμένες πολιτικές κοινότητες».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα