Κυρ. Μητσοτάκης για εκπαιδευτικούς: Συχνά τεστ για τους ανεμβολίαστους, «όχι» προς το παρόν στην υποχρεωτικότητα

Κυρ. Μητσοτάκης για εκπαιδευτικούς: Συχνά τεστ για τους ανεμβολίαστους, «όχι» προς το παρόν στην υποχρεωτικότητα

Σε συχνά εργαστηριακά τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί προκειμένου να εισέλθουν στις τάξεις τους από τη νέα σχολική χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Απέκλεισε προς το παρόν τουλάχιστον το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Δεν σας κρύβω ότι μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού», όπως είπε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι αποφάσισε πως αυτή δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση. 

«Σήμερα τα ποσοστά εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς κινούνται στο 70% ωστόσο σημαντικός αριθμός δεν το έχει κάνει», όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο απηύθυνε νέα έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι όσοι αρνηθούν, θα υποστούν μια πρόσθετη σημαντική ταλαιπωρία. Όπως είπε, θα ζητηθούν συχνά εργαστηριακά τεστ - όχι self test - προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη.

Στην πράξη η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω αυτής της μεθόδου πίεσης να ωθήσει όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε αυτή τη φάση επιλέγει να μην επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε άλλες κατηγορίες, πέραν εκείνων των εργαζομένων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και τους υγειονομικούς. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου θα τηρεί στάση αναμονής, προκειμένου να έχει σαφέστερη εικόνα για τον ρυθμό επισκέψεων των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα και την πορεία προς τον σχηματισμό τείχους ανοσίας.

Εφόσον κρίνει, ότι τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά, ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε έκρηξη κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ θα επανέλθει, τότε θα επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως εξάλλου προβλέπεται στη σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

«Θα ζητήσω από τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει το βήμα να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι αυτή είναι η σωστή επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Για να προσθέσει ότι έχουν ευθύνη οι εκπαιδευτικοί απέναντι στον εαυτό τους, απέναντι στην οικογένειά τους και απέναντι στα παιδιά. Η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολη υπόθεση.