Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το "παράλληλο πρόγραμμα"

Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το "παράλληλο πρόγραμμα"

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

Κανέναν δεν έκανε σοφότερο η συζήτηση στη Βουλή για το «παράλληλο πρόγραμμα». Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη Βουλή περισσότερο για να κερδίσει τις εντυπώσεις, μέσω του τελευταίου χαρτιού του, της διαπλοκής, την ώρα που ως μοναδικό επιχείρημα για την «τομή» που υποτίθεται ότι κάνει το «παράλληλο πρόγραμμα» ήταν ένα …φυλλάδιο του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με το οποίο οι ανασφάλιστοι δεν καλύπτονται πλήρως. Μάλιστα ακόμα και η γνησιότητά του ελέγχεται, αφού ούτε καν η ημερομηνία έκδοσης δεν αναφερόταν. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσότακης έτεινε χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρας, αναφορικά με την «εθνική προσπάθεια για το προσφυγικό», την οποία ο πρωθυπουργός, με την ρητορική του ουσιαστικά απαξίωσε. Άλλωστε, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ούτε «υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα», αλλά στην «χειρότερη περίπτωση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο των ροών».

Ενδεικτικό, πάντως, του γεγονότος ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» δεν αποτελεί τίποτα διαφορετικό από ένα προπέτασμα καπνού είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε καν στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη νομοθετήσει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, στα "οποία είχαν ενταχθεί 600.000 νοικοκυριά". "Εμείς είχαμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ για το πετρέλαιο εσείς έχετε δώσει 52 εκατομμύρια ευρώ και εμείς για το ίδιο διάστημα είχαμε δώσει 132 εκατομμύρια ευρώ", προσέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ χαρακτήρισε το "παράλληλο πρόγραμμα" ως "χαμηλού επιπέδου παράσταση".

Κουβέντα, επίσης, δεν ψέλλισε ο πρωθυπουργός στο επιχείρημα του Προέδρου της ΝΔ ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι ένα «παράλληλο πρόγραμμα» άλωσης του Κρατικού Μηχανισμού. Εξάλλου, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης προτιμήθηκαν οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες αντί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την ώρα που το ίδιο συνέβη και με τις κρίσεις στην αστυνομία. "Έχετε αγωνία να μείνετε στην εξουσία" και προσέθεσε: "Αλήθεια γιατί δεν ολοκληρώσατε τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών που εμείς είχαμε δρομολογήσει. Άλλες ήταν οι προτεραιότητες σας,  θέλατε να ικανοποιήσετε την δική σας εκλογική πελατεία".

Την ίδια ώρα, με το γνωστό (χιλιοειπωμένο) επιχείρημα ότι η ΝΔ δεν έβαλε μυαλό, παρότι έχασε τέσσερις εκλογικές μάχες, πρόβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας για να απαντήσει στον αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υποστήριξε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα τις χάσετε και αυτές». Παράλληλα έσπευσε να «σηκώσει» εκ νέου την υπόθεση με τη λίστα «Μπόργιανς», λέγοντας: «Υπάρχει μια λυσσαλέα προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση από τα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι όλοι το ίδιο είναι. Και μιλάει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστέρας. Να είστε πιο προσεκτικός  γιατί εμείς τις λίστες των φοροφυγάδων τις πήγαμε στη δικαιοσύνη και δεν τις κρατήσαμε στα συρτάρια», είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απολογηθεί στον Ελληνικό λαό διότι ήταν τότε κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο –πετώντας την μπάλα στην εξέδρα- να απειλήσει ότι «θα πάμε μέχρι τέλους το θέμα της Siemens και πως τίποτα δεν θα ξεχαστεί». Να σημειωθεί ότι …μπερδεύτηκε  με τα hotspots, αφού υπενθύμισε ότι  « ο κ. Πλακιωτάκης είχε πει στο Συμβούλιο Αρχηγών ότι τα hotspots δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν», ξεχνώντας φυσικά ότι το ίδιο είχε πει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Και βέβαια μεταλαμπάδευσε τις ευθύνες της κυβέρνησής του στους «ακραίους ευρωπαϊκούς συντηρητικούς κύκλους».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε και τα πυρά της αντιπολίτευσης, με την Φ. Γεννηματά να τονίζει: «Είχατε δυστυχώς βαρουφάκηδες και στο προσφυγικό, που έκαναν πρόσκληση σε όλους στη χώρα. Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε, να τους ρίχνετε την ευθύνη, έχετε ή δεν έχετε εσείς κύριε πρωθυπουργέ τη ευθύνη». «Είπατε δεν υπάρχει περίπτωση και  τελείωσε το θέμα για κλείσιμο των συνόρων και άρχισα να ανησυχώ πάρα πολύ. Γιατί από αυτό το βήμα λέγατε ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει κανέναν Μνημόνιο», ήταν η (εύλογη) αποστροφή της.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης άδειασε τον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντας ασπιρίνη το «παράλληλο πρόγραμμα». «Υπέγραψαν μνημόνιο και τώρα το φέρνουν σαν ασπιρίνες για παυσίπονο», είπε και σημείωσε –επιτιθέμενος στην κυβέρνηση: «Ο κόσμος αηδίασε και φεύγει από εσάς γιατί δεν ανέχεται άλλο την απάτη, το ψέμα, την κοροϊδία. Αν λέγατε ειλικρινώς σφάλαμε στις εκτιμήσεις μας ή είχαμε άγνοια να σας καταλάβαινα. Περάσατε από την απάτη των εκλογών στη μετεκλογική βαρβαρότητα».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Πλήρως αποδόμησε την ρητορική του «παράλληλου προγράμματος» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Μάλιστα, υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη νομοθετήσει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, στα "οποία είχαν ενταχθεί 600.000 νοικοκυριά".

"Εμείς είχαμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ για το πετρέλαιο εσείς έχετε δώσει 52 εκατομμύρια ευρώ και εμείς για το ίδιο διάστημα είχαμε δώσει 132 εκατομμύρια ευρώ", είπε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ χαρακτήρισε το "παράλληλο πρόγραμμα" ως "χαμηλού επιπέδου παράσταση". "Οι κοινωνικές ανισότητες καταπολεμούνται με θέσεις εργασίας, όχι με ελεημοσύνες" συνέχισε, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το μόνο "παράλληλο πρόγραμμά" της είναι η άλωση του Κρατικού Μηχανισμού. Όπως είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτιμήθηκαν οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες αντί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, την ώρα που το ίδιο συνέβη και με τις κρίσεις στην αστυνομία. "Έχετε αγωνία να μείνετε στην εξουσία" και προσέθεσε: "Αλήθεια γιατί δεν ολοκληρώσατε τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών που εμείς είχαμε δρομολογήσει. Άλλες ήταν οι προτεραιότητες σας,  θέλατε να ικανοποιήσετε την δική σας εκλογική πελατεία".

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, "του πιο αποτελεσματικού εργαλείου αντιμετώπισης ακραίας φτώχειας", ενώ συνέχισε την επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα για το –υποτιθέμενο- παράλληλο πρόγραμμα. "Η αλήθεια είναι ότι τον λογαριασμό για την κυβερνητική ανικανότητα τον πληρώνουνε οι αδύναμοι, οι άνεργοι" είπε και έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. "Το τζάμπα του Σπίρτζη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετατράπηκε σε αυξήσεις των εισιτηρίων", υπογράμμισε αρχικά, για να συνεχίσει υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο Πέραμα. "Επισκεφτήκατε το Πέραμα και κάνατε ενδιαφέρουσες εξαγγελίες. Μια  κουβέντα για δουλειές και επενδύσεις δεν είπατε", τόνισε και επισήμανε ότι "αναδιανομή της μιζέριας και της φτώχειας οδηγούν στην απόλυτη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης"! Ακόμα έκανε λόγο για "παράλληλο πρόγραμμα" που ουσιαστικά είναι αντίβαρο σε όσα η κυβέρνηση σχεδιάζει.

Σε ότι αφορά τις πρόσφατες επισκέψεις του στο εξωτερικό και σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και ειδικότερα τόνισε με έμφαση: "Κράτησα μια εθνική στάση ευθύνης δεν ενέπλεξα το εθνικό αυτό ζήτημα στη μυλόπετρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Διαπίστωσα ότι η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, είναι απομονωμένη και η χώρα αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Απαίτησα από τους ευρωπαίους συνομιλητές μας να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς την Τουρκία, αλλά να είναι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας εντάξει απέναντι στην Ελλάδα. Πρέπει να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα μας. Δώσαμε μία μάχη για να αποτραπεί το κλείσιμο των συνόρων για τη χώρα μας, αλλά κερδίσαμε μόνο λίγο καιρό. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών".

Δευτερολογία Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα σας έλεγε "Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"! Mε την φράση αυτή απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα και υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι "αυτά τα hot spots τα έχουν πει οι δικοί σας υπουργοί"! Παράλληλα, φρόντισε να μιλήσει και για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, το φάτασμα του οποίου όπως είπε πλανάται. "Εδώ είναι και μας ακούει και σας άκουγε και εσάς. Θα την μάθουμε κάποτε την αλήθεια τι γνωρίζατε για τα παράλληλα σχέδια, την ενδεχόμενη κατάληψη του Νομισματοκοπείου", υπογράμμισε.

Για το προσφυγικό απέδωσε τις ευθύνες στις ελληνική πλευρά, παραδεχόμενος βέβαια ότι τα πράγματα στην Συρία οξύνθηκαν. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα στη Συρία οξύνθηκαν, όμως ένα μεγάλο μέρος όσων εισέρχονται είναι παράτυποι μετανάστες γιατί κάποιος τους έστειλε ένα μήνυμα ότι μπορούν να μπουν στη χώρα. Και γι' αυτό έχετε ευθύνη εσείς και η υπουργός σας", τόνισε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να είναι βολικό πλυντήριο για όλα, λέγοντας ωστόσο ότι πλέον η κοινωνία έχει χάσει την πίστη της στον πρωθυπουργό!

Φ. Γεννηματά: Είχαμε «Βαρουφάκηδες» και στο προσφυγικό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας μάλιστα «για μικρούς βαρουφάκηδες». «Είχατε δυστυχώς βαρουφάκηδες και στο προσφυγικό, που έκαναν πρόσκληση σε όλους στη χώρα. Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε, να τους ρίχνετε την ευθύνη, έχετε ή δεν έχετε εσείς κύριε πρωθυπουργέ τη ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά και αμφισβήτησε τον πρωθυπουργό για τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν κλειστά σύνορα, θυμίζοντας τις υποσχέσεις ότι δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο. «Είπατε δεν υπάρχει περίπτωση και  τελείωσε το θέμα για κλείσιμο των συνόρων και άρχισα να ανησυχώ πάρα πολύ. Γιατί από αυτό το βήμα λέγατε ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει κανέναν Μνημόνιο», ήταν η (εύλογη) αποστροφή της. 

«Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, ότι η λύση δεν είναι στο Αιγαίο αλλά στις ακτές τις Τουρκίας, έχουν βουλιάξει τα νησιά και εσείς  μιλάτε για πατριωτική ταυτότητα», προσέθεσε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν παρουσίασε ένα σαφές σχέδιο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στις 15 ημέρες, όταν ολοκληρώνεται η δέσμευση για ανοικτά σύνορα, την οποία έλαβε ο πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής. Σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο Α. Τσίπρας δεν πρέπει να πανηγυρίζει που δεν μας βγάλανε από την Σένγκεν, ενώ έκανε λόγο για ένα «δήθεν παράλληλο πρόγραμμα, που δήθεν θα αντιμετώπιζε τη φτώχεια στη χώρα».  «Κάτι ξέρετε εσείς από ψέματα όπως είπε ο κ. Σγουρίδης. Τα είπε όλα ο άνθρωπος. Οι κοινωνικές δομές που στηρίζουν κοινωνικά αδυνάτους παραπαίουν», κατέληξε.

Β. Λεβέντης: Ασπιρίνη το «παράλληλο πρόγραμμα»

Τη δική του απάντηση στο ερώτημα τι είναι το παράλληλο πρόγραμμα έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή.

«Υπέγραψαν μνημόνιο και τώρα το φέρνουν σαν ασπιρίνες για παυσίπονο», είπε και σημείωσε –επιτιθέμενος στην κυβέρνηση: «Ο κόσμος αηδίασε και φεύγει από εσάς γιατί δεν ανέχεται άλλο την απάτη, το ψέμα, την κοροϊδία. Αν λέγατε ειλικρινώς σφάλαμε στις εκτιμήσεις μας ή είχαμε άγνοια να σας καταλάβαινα. Περάσατε από την απάτη των εκλογών στη μετεκλογική βαρβαρότητα». 

Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ ο κ. Λεβέντης τόνισε: «Εγώ είχα πει πρέπει να εμπλέξουμε το ΝΑΤΟ γιατί είναι σύμμαχος αλλά. Η Τουρκία θα τηρήσει αυτά λέει;» ενώ υποστήριξε ότι η Αριστερά έχει γίνει πιο δεξιά και από την …δεξιά! Επέμεινε, δε, στην δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λυπήθηκα που είδα Μητσοτάκη Τσίπρα να τρώγονται να ξέρουν ζημιώνουν τη χώρα  η χώρα θέλει κυβέρνηση υπέρβασης θέλει Οικουμενική».  Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε η κακή έκδοση του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε: «Εσείς οι αριστεροί κάνατε κι άλλο έγκλημα αντί να καταπιείτε εσείς το ΠΑΣΟΚ σας κατάπιε εκείνο σε νοοτροπία, γίνατε κακή έκδοση του ΠΑΣΟΚ. Στην κυρία Γεννηματά  έχουν μείνει οι κίονες της Ακροπόλεως». Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων:  «Ο κ. Βούτσης είναι εδώ. Έχω υποβάλει εδώ και 15 μέρες αίτημα να δω πόσους συμβούλους και μετακλητούς έχει η κυβέρνηση», είπε και διερωτήθηκε: «δεν υπάρχει Προεδρείο της Βουλής ή αυτό που θα πείτε είναι δύσκολο να το πείτε;»

 

Αλέξανδρος Διαμάντης