Απόλυτη προτεραιότητα η Παιδεία - Άμεσα η κατάργηση του ασύλου

Απόλυτη προτεραιότητα η Παιδεία - Άμεσα η κατάργηση του ασύλου

Ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και για εκείνον προσωπικά χαρακτήρισε την Παιδεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας. 

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξεκινώ τον κύκλο επισκέψεών μου από το υπουργείο Παιδείας», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στον εφαρμογή του σχεδίου μας για μια ποιοτική δημόσια παιδεία».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις δράσεις του υπουργείου για μία ποιοτική δημόσια εκπαίδευση και για αναβαθμισμένα πανεπιστήμια με σύνδεση με την αγορά εργασίας.

«Έχουμε θέσει -ως πρωθυπουργικό γραφείο- στόχους και χρονοδιαγράμματα για όλα τα υπουργεία», σημείωσε και εξέφρασε την απόλυτη «εμπιστοσύνη του σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εκτελούν με αυταπάρνηση και αγάπη το καθήκον τους».

«Είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη παιδεία στα παιδιά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι μετά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη θα ακολουθήσει κύκλος επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία, επισημαίνοντας ότι έκλεισε η πρώτη εβδομάδα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε πως η έμφαση δίνεται πάντα στο αποτέλεσμα και όχι στην επικοινωνία, και «στόχος είναι το πώς θα κάνουμε τις ζωές όλων καλύτερες».

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει το σύστημα εξετάσεων για φετινή χρονιά, ενώ ανακοίνωσε πως θα δοθεί παράταση για την υποβολή των μηχανογραφικών. 

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο υπουργείο στις 9 το πρωί ακριβώς, όπως ήταν προγραμματισμένο, λέγοντας μάλιστα «όταν λέμε εννέα εννοούμε εννέα».

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ενώ στην είσοδο τον περίμεναν συγκεντρωμένοι υπάλληλοι. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε αρκετούς δια χειραψίας και αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί τους.

Στρατηγικές επιλογές, στόχοι και άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας

Στρατηγικές Επιλογές

  • Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων

Στόχοι

  • Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο
  • Ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από λύση ανάγκης για λίγους, σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς.
  • Ανώτατη Εκπαίδευση: Για ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες

  • Απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου - Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή.
  • Έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.
  • Ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο.
  • Ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων
  • Ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ενίσχυση ειδικής αγωγής.
  • Ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.
  • Κατάργηση του Ασύλου ανομίας και πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.