Κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» για να σώσουν Παπαδόπουλο και Καμμένο

Κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα» για να σώσουν Παπαδόπουλο και Καμμένο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στα όρια του κοινοβουλευτικού «πραξικοπήματος» έφθασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ώστε να αποφευχθεί η κατάθεση του εθνικού μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου σχετικά με την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Ενώ νωρίτερα είχε δεχτεί την κλήση του Π. Καμμένου, αποφάσισε και διέταξε να μην έρθει ο εθνικός μεσάζοντας, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολλά, δεδομένης της επιμονής της πλειοψηφίας να μην έρθει στη Βουλή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε (χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό της Βουλής) να διεξαχθεί ψηφοφορία για το αν μπορεί η Επιτροπή να καλεί πρόσωπα εκτός των Υπουργών! Ο κυβερνητικός τραγέλαφος πήρε διαστάσεις, καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης, ειδάλλως δεν θα υπερψήφιζε την πρόταση της Τ. Χριστοδουλοπούλου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε να έρθει ο Π. Καμμένος. Τελικά το αίτημά του έγινε δεκτό!

Των όσων κωμικοτραγικών έλαβαν χώρα είχε προηγηθεί σκληρή κόντρα πλειοψηφίας- μειοψηφίας για την (μη) κλήση του Παπαδόπουλου.

«Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Αυτό αμφισβητείται αλλά το διερευνά η δικαιοσύνη. Εμείς δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή», είπε και συμπλήρωσε εμφαντικά: «Ο Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των Θεσμών τίποτα».

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς ήταν εμφανής η προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποφύγει την κατάθεση Παπαδόπουλου, παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής και επιτρέπει την κλήση δημόσιων προσώπων. «Δεν έχετε την δυνατότητα να διαλέγεται επί της αιτήσεων της μειοψηφίας, θα την κάνετε δεκτή αλλιώς παραβιάζεται τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Είναι δικαίωμα μειοψηφίας για να μην είναι υπό την αίρεσή σας», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, με την κυρία Χριστοδολοπούλου να φωνάζει ότι η επιτροπή Θεσμών δεν θα γίνει εξεταστική.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι όσα ακούγονται είναι «θεσμικώς αδιανόητα». Μίλησε για κοινοβουλευτικό αυταρχισμό αλλά και για κατάντημα της πλειοψηφίας. Προανήγγειλε ότι η ακρόαση του Π. Καμμένου εξελίσσεται σε κωμωδία, από την στιγμή που δεν περιλαμβάνεται η ακρόαση των υπόλοιπων εμπλεκόμενων.

«Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», τόνισε ο Γ. Τραγάκης, από την πλευρά του ενώ υπερθεμάτισε ο Μάκης Βορίδης: «Ξεμπροστιαστήκατε». Κατόπιν τούτων η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης έφυγε από την αίθουσα, αφήνοντας την πλειοψηφία μόνη της να συνεδριάζει.

Διαβάστε ακόμα:

- Στη Θεσμών ο Καμμένος για τη Σαουδική Αραβία - Μέχρι την τελευταία στιγμή εμπόδια από τον ΣΥΡΙΖΑ