Κλυδωνισμοί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» των δήμων

Κλυδωνισμοί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το «σπάσιμο» των δήμων

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η τροπολογία για το σπάσιμο των δήμων. Το παράδοξο είναι ότι άλλοι βουλευτές του κόμματος διαφωνούν με την ρύθμιση, ενώ άλλοι θέλουν να επεκταθεί και σε άλλους δήμους. Η βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια επιτέθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. 

«Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού», είπε η κυρία Βάκη, με τον Γ. Μιχελογιαννάκη να διαμαρτύρεται για τη μη ανασύσταση των δήμων Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου στο Ηράκλειο ξεκαθαρίζοντας  ότι δεν μπορεί να στηρίξει την τροπολογία.

«Είναι κακό σε ένα νομοσχέδιο για την Υγεία να υπάρχει τροπολογία η οποία προκαλεί κακό. Επί πολλούς μήνες επιτροπές πολιτών επέμειναν και εξέφραζαν δίκαια αιτήματα  για την αυτονομία των δήμων. Αγρόν ηγόρασαν στο Υπουργείο. Ούτε έκαναν τίποτα. Έναν χρόνο παλεύω για το Τυμπάκι. Για την ιστορικότητα του δήμου. Έναν χρόνο φωνάζω ότι για να είναι βιώσιμος και παραγωγικός πρέπει να μείνει μόνος του και μας λέει τώρα σε δυο μήνες ή τρεις. Δηλαδή τι θα γίνει σε 2-3 μήνες; Και βάζει δήμους με επιλογές που είναι αμφιλεγόμενες. Να ευαισθητοποιηθεί ο Υπουργός που τώρα λείπει. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω τέτοια τροπολογία», τόνισε.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ και ο βουλευτής Αρκαδίας, Γιώργος Παπαηλιού, ζήτησε διάσπαση δήμων και στη δική του περιφέρεια. «Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γερασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο», υποστήριξε.

Αλέξανδρος Διαμάντης