Καβγάς Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Καβγάς Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Ανέβηκαν οι τόνοι αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη να εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη για την τροπολογία με την οποία αυξάνεται η τιμή των φαρμάκων έως 10%, αλλά και για τη δίωξη που ασκήθηκε κατά της Ρένας Δούρου για τους τραγικούς θανάτους στο Μάτι πέρυσι το καλοκαίρι. 

Η σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι καταθέτει στη Βουλή μια τροπολογία που ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, και τη Novartis.

Αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε ότι ενώ ο δικός του νόμος προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ και τιμές μόνο προς τα κάτω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τις μέσες τιμές όχι όλων των χωρών της ΕΕ αλλά των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης.

«Προβλέπεται αύξηση έως και 10%. Πρόκειται για δώρο που δεν έχει προηγούμενο στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αν ήμουν ο Πολάκης θα ρωτούσα τον Υπουργό πόσα πήρες. Δεν είμαι ο Πολάκης. Κάνετε δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία κυρίως, δηλαδή στη Novartis. Λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς, και ότι ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα ευνοούσε την Novartis. Αυτό δεν λέγατε; Γι' αυτό δεν μας έψαχνε η Τουλουπάκη; Έρχεστε στη Βουλή, μετά τη σκευωρία της Novartis και τους κάνετε δωρώ στο παγκόσμιο επίπεδο τιμών, εσείς. o Ξανθός, ο Πολάκης και η πρώτη φορά Αριστερά. Τους χαρίζετε ένα σκασμό λεφτά. Αυτό κάνετε».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην δίωξη κατά της Ρένας Δούρου, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και λίγες ώρες η κ. Δούρου διώκεται για 100 θανάτους εξ αμελείας. Για 100 θανάτους εξ αμελείας. Και παραμένει υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να φωνάζετε, διώκεται, αυτή κατεβάζετε για περιφερειάρχη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αντέδρασε με έντονο τρόπο και μίλησε για τακτική θρασύτητας και ψευδολογίας. 

Στη συνέχεια σειρά πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Γεωργιάδη. «Μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του Ελληνικού δημοσίου από τη Novartis και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα. Όσο και να γαβγίζεις δεν μοιάζουμε. Το Χάρβαρντ Πρότζεκτ εσύ το υλοποίησες σαν στρατιωτάκι. Όσο και να κουρδίζεις και να κάνεις σαν το Playmobil, δεν μοιάζουμε εμείς. Κάτω το χεράκι. Είπες για τη Δούρου. Απάντησε η κ. Δούρου. Από τη στιγμή που ήταν στο τιμόνι, σαφώς και φέρει ευθύνη. Όταν τα μάντρωναν βέβαια στο Μάτι κυβερνούσε η παράταξή σου και το ΠΑΣΟΚ».

«Είναι ψέμα ότι κάνουμε δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία. Δεν ισχύει. Είναι πιο σταθερό και πιο διαφανές το πλαίσιο συνολικά. Κουβέντα δεν είπε ο Μητσοτάκης για το τι κάνετε για το φάρμακο. Γιατί; Τι κρύβετε; Να δούμε ποιες είναι οι συμμαχίες και ποιες οι εξαρτήσεις σας», απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός.