Κ. Σκρέκας: «Εμείς ζητάμε να έρθουν επενδυτές και η κυβέρνηση τους οδηγεί στην έξοδο»

Κ. Σκρέκας: «Εμείς ζητάμε να έρθουν επενδυτές και η κυβέρνηση τους οδηγεί στην έξοδο»

«Μιλάτε για εξωστρέφεια όταν η μεγαλύτερη και η πιο εμβληματική επένδυση που θα δημιουργούσε εκατοντάδες εκατομμύρια και θα έφερνε εξαγωγικό τζίρο στη χώρα, οι Σκουριές, αυτήν τη στιγμή πάει για κλείσιμο», ανέφερε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Όχι μόνο δεν έρχονται επενδυτές στη χώρα να επενδύσουν, αλλά έρχονται και ζητάνε και αποζημίωση 700 εκατομμύρια ευρώ. Πού ακούστηκε; Εμείς να ζητάμε επενδυτές να έρθουν εδώ να επενδύσουν και να δημιουργήσουν δουλειές και η κυβέρνηση να οδηγεί τους επενδυτές σε έξοδο και, μάλιστα, αυτοί να ζητούν αποζημιώσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος -φυσικά εμείς θα προσπαθήσουμε να τον αποτρέψουμε- να επιβαρύνει τους εκατομμύρια βαριά φορολογούμενους Έλληνες πολίτες», είπε ο κ. Σκρέκας.

Επίσης, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα «με διαλυμένο το ενεργειακό σύστημα της χώρας».

«Υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε ισχυρή, μακρόπνοη ανάπτυξη χωρίς ΔΕΗ; Πού βρίσκεται η ΔΕΗ σήμερα και για ποιον λόγο πανηγυρίζετε ότι καταργήσατε ένα σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και φέρατε δήθεν ένα ενεργειακό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα; Ποια είναι τα αποτελέσματα; Πολύ απλά, πραγματικά. Η ΔΕΗ το 2014, αν εξαιρέσουμε τα έκτακτα έσοδα και τις προβλέψεις στις επισφάλειες, είχε κέρδη 4 εκατ. ευρώ την ημέρα. Η ΔΕΗ σήμερα που μιλάμε -και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, τα οποία θα πρέπει να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες, λίγες ημέρες πριν από το νέο έτος- μπαίνει μέσα ένα εκατομμύριο την ημέρα. Έχει ζημιές ένα εκατομμύριο την ημέρα. Η ΔΕΗ είχε 2,5 δισ. χρηματιστηριακή αξία το 2014 και έχει κάτω από 300 εκατ. σήμερα», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ το 2020 θα μπορεί να λειτουργεί, με αυτά που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση, μόνο ένα εργοστάσιο λιγνιτικό από τα δεκαπέντε που έχει σήμερα.

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επί 4 χρόνια δεν προχώρησε τους διαγωνισμούς για να ολοκληρωθούν οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και στα υπόλοιπα εργοστάσια της ΔΕΗ και να μη μείνει η ΔΕΗ το 2020 -δηλαδή σε έναν χρόνο από σήμερα- από δεκαπέντε εργοστάσια που είχε με ένα».

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει όταν αναγκάζει τη ΔΕΗ το 2019 όλη την παραγωγή που έχει από λιγνίτη και από υδροηλεκτρικά να την πουλάει μέσα από τα ΝΟΜΕ, μέσα από τις δημοπρασίες ενέργειας, κάτω του πραγματικού κόστους παραγωγής της», είπε ο κ. Σκρέκας και κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «υποχρεώνει τη ΔΕΗ, το σύνολο της υδροηλεκτρικής παραγωγής, να το πουλάει σε δημοπρασίες ενέργειας κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: intime.news