Κ. Παπακώστα: Οι αστυνομικοί να προσέχουν τον εαυτό τους - Αντιδράσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Κ. Παπακώστα: Οι αστυνομικοί να προσέχουν τον εαυτό τους - Αντιδράσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Να προσέχουν τους εαυτούς τους κάλεσε τους αστυνομικούς η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κ. Παπακώστα λίγες ώρες μετά την επίθεσή που εξαπέλυσαν αντιεξουσιαστές κατά τριών ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ εντός του χώρου των δικαστηρίων της Ευελπίδων. Έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων των αστυνομικών που θέτουν θέμα «ατιμωρησίας και ιδιότυπης ασυλίας».

Συγκεκριμένα στην πρωτοφανή αυτή δήλωση προχώρησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, από όπου προέτρεψε τους αστυνομικούς να... προσέχουν τον εαυτό τους ειδικά για τις ημέρες που έρχονται, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό και η εφαρμογή του είναι η αιτία των αντιδράσεων από την πλευρά διαφόρων ομάδων αφού οι πρώτοι που δέχονται τις επιθέσεις είναι οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό «να εντείνουν την αυτοπροστασία τους, να προσέξουν τον εαυτό τους» ανέφερε συγκεκριμένα ενώ απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τον λόγο που δεν έγιναν συλλήψεις εντός του χώρου των δικαστηρίων. Σημείωσε μόνο ότι διεξάγεται έρευνα.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των αστυνομικών, με αφορμή και τη νέα επίθεση σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν έγιναν συλλήψεις κατηγορούν την ηγεσία τους για ανυπαρξία μέτρων και σχεδιασμού καθώς και για «απερίγραπτη η αδράνεια».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους περιστατικά δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος», εκτιμώντας ότι για αυτό  δεν υπήρξε «ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών». 

Επίσης θέτει θέμα κλιμάκωσης  των επιθέσεων εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας, γεγονός το οποίο διαχέεται στην κοινωνία με την κοινή γνώμη να αναρωτιέται «τι μέλλει γενέσθαι με την ασφάλειά της, όταν, ο ίδιος ο αστυνομικός, είναι απροστάτευτος και αποδέκτης συνεχόμενης βίας».

«Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι τέτοιου είδους περιστατικά, δεν συγκινούν κανέναν από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος, γι' αυτό και δεν υπήρξε, ούτε μετά τη σημερινή επίθεση, η αναμενόμενη αντίδραση για τη σύλληψη των δραστών. Θα απαντήσουν έστω τώρα στα ερωτήματα που εγείρονται όσοι έχουν την ευθύνη για την απερίγραπτη αδράνεια που διαπιστώνεται σε όλες αυτές τις επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μας;»

Ζητούν μάλιστα την εφαρμογή της νομοθεσίας και τονίζουν πως «η ευκολία με την οποία έχουν βάλει τα διάφορα «φασιστοειδή» στο στόχαστρό τους τις αστυνομικές δυνάμεις, αποκαλύπτει όχι μόνο το απύθμενο θράσος που τα διακρίνει, αλλά και τα αίτια που τα εκτρέφουν».

Αίτια που κατά τους εκπροσώπους των αστυνομικών «Είναι προφανώς η ατιμωρησία που απολαμβάνουν και η ιδιότυπη ασυλία που τους παρέχεται…».

Μάλιστα, από την πλευρά τους ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, κατήγγειλε ότι υπήρχε αξιωματικός για συλλήψεις, για να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά δεν έγιναν.

«Μας είπαν φασίστες, μας είπαν ρουφιάνους και πολλά άλλα που λέγονται στην κάμερα, ενώ ένα συνάδελφο απείλησαν ότι θα τον σφάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους αστυνομικούς. «Δεχόμασταν απανωτές επιθέσεις… για καλή μας τύχη, υπήρχε μια διμοιρία της ΥΜΕΤ που μπήκαν μπροστά, και απώθησαν», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

- ΝΔ για Παπακώστα: Να μετονομαστεί σε υφυπουργός Προστασίας του Ρουβίκωνα