Κ. Γαβρόγλου: Διάλογος ακόμη και για την εκλογή των μουφτήδων

Κ. Γαβρόγλου: Διάλογος ακόμη και για την εκλογή των μουφτήδων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής των μουφτήδων μετά από διακομματικό διάλογο άφησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, μιλώντας στον News 24/7, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι αρνητικός ως προς τη δημιουργία ιδιωτικών μειονοτικών νηπιαγωγείων στη Θράκη.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι πρέπει να ανοίξει μια διακομματική συζήτηση για τον τρόπο ανάδειξής τους ενώ σε σχέση με τα βακούφια, ζήτησε εξαντλητικό διάλογο με τη μειονότητα και τα κόμματα για την εκλογή -στο εξής- των διαχειριστικών επιτροπών, των οποίων η θητεία λήγει σε ένα χρόνο.

Παράλληλα σημείωσε πως «μετατρέψαμε την υποχρεωτική σαρία σε προαιρετική σαρία», με τη συμφωνία και των δύο πλευρών.

Εμφανίστηκε αρνητικός στη δημιουργία ιδιωτικών μειονοτικών νηπιαγωγείων στη Θράκη και τάχθηκε υπέρ των διευκολυντών που έχουν προσληφθεί στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι οποίοι βοηθάνε τα παιδιά με τη μητρική τους γλώσσα, καθώς όπως είπε στόχος είναι η εκμάθηση των ελληνικών.

Έκανε λόγο για ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης στη Θράκη, φέρνοντας ως παράδειγμα το τμήμα ισλαμικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη και το τμήμα επιμορφωτών δασκάλων για τα μειονοτικά σχολεία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές βδομάδες εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για την άσκηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων, όπου προβλέπεται ότι στις Μουφτείες Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης -που αποτελούν αυτοτελείς αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και υπάγονται στον υπουργό- συνιστώνται Διευθύνσεις Υποθέσεων Δικαιοδοσίας μουφτή, που θα συνδράμουν τους μουφτήδες στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού, τρεις θέσεις μετακλητών με τον τίτλο «Γραμματέας Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή» και τρεις θέσεις ειδικών συνεργατών. Προβλέπεται επίσης η απόσπαση μέχρι δύο δημοσίων υπαλλήλων στις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης και ενός υπαλλήλου στη Μουφτεία Διδυμοτείχου, καθώς και η απόσπαση ιεροδιδασκάλων ως βοηθητικό διοικητικό προσωπικό.

Διαβάστε ακόμα:

- Ανάβουν φωτιές στη Θράκη για τις Μουφτείες